Vanilkové pudingáčiky

Vo svete sú známe ako Portugalské koláčiky. U nás doma sú mimoriadne obľúbené a často robievam aj ich citrónovú verziu...:-)



Základ je z lístkového cesta, môžete použiť aj domáce, alebo mrazené, ja rada kupujem už hotové, zrolované na papieri na pečenie, lebo je to jednoduché, rýchle a hlavne skoro bez námahy.

na 12 koláčikov potrebujeme:
 1bal. lístkového cesta (asi 275g)
 1PL masla
 1PL škoricového cukru

na náplň:
 250ml mlieka
 30g Zlatého klasu
 60g cukru krupica
 štipka ml. vanilky alebo 1/2ČL extraktu z vanilky
 štipka ml. škorice
 1PL masla
 50ml šľah. smotany

  Maslo rozpustíme, lístkové cesto rozbalíme a natrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Zrolujeme a odložíme do chladničky zatuhnúť.

  Zatiaľ si pripravíme náplň, polovicu mlieka dáme variť s cukrom, vanilkou a škoricou. V druhej polovici mlieka rozmiešame zlatý klas. Keď sa mlieko s cukrom začne variť prilejeme zlatý klas, stiahneme plameň a za stáleho miešania varíme 1-2minúty. Odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť, primiešame maslo a smotanu a vymiešame na hladký krém, ktorý necháme úplne vychladnúť.

  Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 180°C a pripravíme si plech na muffiny, ktorý vymažeme maslom. Z chladničky vyberieme zrolované cesto, rozkrájame na 12 valčekov a každý valček roztlačíme dlaňou, alebo rozvaľkáme valčekom na 10-12cm kruh, ktorý vložíme do vymazanej formy.

  Keď máme cesto rozdelené vo formičkách, rovnomerne rozdelíme náplň, približne 1PL krému na 1košíček. Takto pripravené vložíme do rúry a pečieme asi 20minút, kým náplň nieje zlato-hnedá na povrchu.

 Vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formičiek, podávame posypané práškovým cukrom.

 Dobrú chuť. :-)

Komentáre

Obľúbené príspevky