Kávové Éclairs

  Nebudem dlho chodiť okolo horúcej kaše, veď už ste aj tak zvedaví na recept. Pôvodne to mali byť klasické venčeky z odpaľovaného cesta, no ja keď začnem niečo robiť...ja za to nemôžem (to už je asi diagnóza😅😅😅), proste stále niečo vymýšľam😉

                                      Kávové Éclairs



Na 24ks potrebujeme:

 60ml vody
 60ml mlieka -plnotučného
 60g masla -izbovej teploty
 2čl cukru
 št. soli
 115g hladkej múky
 4 vajcia -ideálne veľkosť M

náplň:

 40g zlatého klasu(pudingový prášok)
 300ml mlieka
 100ml kávy(presso/nescafe/filtrovaná)
 70g cukru krupice
 št. ml. vanilky/1/2čl vanil.extraktu
 30g horkej čokolády
 100g masla -izbovej teploty
 100g práškového cukru
 100ml šľahačkovej smotany

poleva:

 30ml kávy
 20g masla
 30g zlatého sirupu
 50g horkej čokolády
 30g mliečnej čokolády

 pistácie na ozdobu

  Rúru si vyhrejeme na 200°C.

  Do hrnca(minimálne 1Litrového) dáme vodu, mlieko, cukor, soľ a maslo, privedieme k varu a odstavíme z ohňa. Pridáme múku a dobre vymiešame, vrátime na šporák, na stredný plameň a vymiešame do hladka, až kým sa cesto nebude odliepať od stien hrnca. Vypneme plameň a dôkladne a po jednom vmiešame vajcia, ale pozor na konzistenciu cesta, nemá byť husté ani riedke, má zľahka odpadávať z varešky, nie tiecť. Cesto naplníme do cukrárskeho sáčku a necháme 5-10 minút vychladnúť.

  Pripravíme si veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

  Na sáčku, do ktorého sme preložili cesto, odstrihneme koniec tak, aby nám vznikol otvor s priemerom asi 1cm. Na plech nanášame pásy cesta 10cm dlhé a asi 4cm od seba, aby sa počas pečenia nezlepili, dosť sa nafúknu.

  Takto pripravené pofŕkame vodou a vložíme do vyhriatej rúry. Dôležité pravidlo pri odpaľovanom ceste je - v žiadnom prípade neotvárať rúru počas pečenia!!!, inak budeme mať miesto Éclairs omelety. Pečieme na 200°C 25-30 minút, kým sa pekne nenafúknu a povrch bude zlatohnedý.

  Kým sa nám éclairky pečú začneme si pripravovať náplň. Do hrnca(asi litrového) dáme kávu, 200ml mlieka a cukor krupica, premiešame a dáme variť na stredný plameň. Medzitým si vymiešame pudingový prášok v  zvyšnom mlieku a prilejeme do hrnca. Za stáleho miešania privedieme k varu, potom stiahneme plameň na minimum a varíme asi 5 minút. Odstavíme z ohňa a prelejeme do misky, pridáme čokoládu a miešame kým sa čokoláda rozpustí. Prikryjeme fóliou aby sa nám nespravila na povrchu škrupina a necháme vychladnúť.

  Medzitým si nezabúdame jedným očkom kontrolovať éclairky v rúre.

  Po upečení vyberieme z rúry a preložíme na mriežku vychladnúť.
 
  Keď nám puding vychladne, dokončíme si náplň. V mise si vymiešame maslo s práškovým cukrom do peny, pridáme štipku soli, mletú vanilku a puding a dobre vyšľaháme. Za stáleho šľahania prilievame šľahačkovú smotanu, kávový maniaci(ako ja😁) môžu pridať aj za lyžičku mletej kávy. A máme hotovo.

  Vychladnuté éclairky po dĺžke (opatrne, mrvia sa) rozkrojíme na polovice. Náplň si dáme do cukrárskeho sáčku a spodnú časť každej éclairky naplníme krémom, náplňou nešetríme😉. Priklopíme vrškami a dáme cho chladničky stuhnúť.

  Kým sa éclairky chladia, uvaríme si polevu. Všetky prísady dáme do hrnca a za stáleho miešania necháme variť na strednom plameni, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Hneď odstavíme a necháme mierne vychladnúť, tak aby nám poleva nestuhla, ale aby na dotyk nebola horúca. Zatiaľ si nasekáme pistácie na ozdobu(ja som použila solené, dodajú chuti ďalší rozmer). Éclairky vyberieme z chladničky a pomocou lyžičky na každú nanesieme polevu, posypeme pistáciami a vrátime do chladničky. Milí priatelia, máme hotovo😃

  Podávame chladené, prajem nech sa Vám vydaria😉

Komentáre

Obľúbené príspevky