Kváskový kávový veniec s višňami

  Prvý recept z veľkonočného kváskového špeciálu sa trošku zdržal cestou, nakoľko som cez víkend dostala nečakane prácu navyše. Ale už je to tu, takže sa môžte pustiť do testovania😀. Možno sa vám bude zdať veľký, no je tak dobrý, že sa budete musieť veľmi kontrolovať, aby ste ho nezjedli hneď na posedenie. Ak sa bojíte tej kávy v recepte, nemusíte, je jej tam tak akurát aby ho mohli konzumovať aj deti bez toho aby ste sa báli, že vám budú do večera splašene pobehovať po byte ako zajko duracel😉

                            Kávový veniec s višňami


 

Potrebujeme:

 na rozkvas:

 60g kvásku
 150g hladkej múky
 120g vody

 na cesto:

 375g polohrubej múky
 65g cukru krupice
 1/2čl soli
 125g masla, studeného
 65ml mlieka
 50ml kávy(presso/filtrovaná/instantná)
 1 vajce + 1 žĺtok
 št. ml. vanilky

 1 vajce na potieranie pred pečením

na náplň:

 300g smotanového syra
 75g práškového cukru
 1/2pl práškovej instantnej kávy
 1 žĺtok
 350g višní(odkôstkovaných)

na polevu a ozdobu:

 50g práškového cukru
 1čl kávy
 1čl amaretta/iného likéru

 plátky mandlí

  Suroviny na rozkvas dobre premiešame a necháme 9-12h/cez noc prekryté, pri izbovej teplote.

  Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ, cukor a na malé kúsky nakrájané(alebo na hrubo nastrúhané) studené maslo, dobre spolu spracujeme (ako keď robíme posýpku na koláč). Pridáme mlieko, kávu, vajce a žĺtok, mletú vanilku(alebo vanilkový extrakt, 1/2čl) a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme fóliou a dáme na 12-24h do kysnúť chladničky(čím dlhšie, tým lepšie, ja som nechala 36h a cesto bolo po upečení jemnučké), malo by zdvojnásobiť objem.

  Keď máme cesto nakysnuté pripravíme si náplň, smotanový syr poriadne vymiešame s práškovým cukrom, primiešame kávu a žĺtok. Višne si scedíme(ak použijeme kompótové).

  Cesto vyberieme z chladničky. Pripravíme si veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie.

  Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na tenko, na obdĺžnik asi 40x50cm. Po dĺžke ho rozkrojíme na polovice a každú potrieme náplňou a posypeme višňami.

  Zrolujeme ako závin a prepletieme obe časti spolu a vytvarujeme do kruhu, spoje zľahka pritlačíme aby sa zlepili. Celý plech zabalíme do väčšej igelitky a do stredu plechu môžme položiť vysoký pohár(alebo čokoľvek), aby sa igelitka neprilepila na cesto. Takto zabalené vložíme opäť do chladničky na 12h/cez noc nakysnúť.

  Po 12h vyberieme plech z chladničky a vyhrejeme si rúru na 200°C. Rozšľaháme si vajíčko a potrieme celý veniec, vložíme do rúry a pečieme na 200°C 15 minút, potom stiahneme teplotu na 175°C a dopekáme 35-40 minút, do zlatohneda.

 Po upečení vyberieme z rúry a necháme na plechu úplne vychladnúť. Pripravíme si polevu, práškový cukor si preosejeme a vymiešame s kávou a likérom do hladka. Veniec preložíme na servírovací podnos, pofŕkame polevou(môžme poliať polevou aj celý, v tom prípade si polevu pripravíme z dvojnásobnej dávky) a posypeme plátkami mandlí. Ak by ešte toľko sladkého nestačilo, môžme pred podávaním poprášiť práškovým cukrom.

  Nech sa vydarí😉      

 

Komentáre

Obľúbené príspevky