Kváskové kaiserky
Špeciál receptík, pre tých, čo prepadli čaru kváskovania. Pre veľký ohlas som sa rozhodla receptík napísať rovno sem, na môj blog, keďže odoslať samostatne 44 ľuďom(a stále sa hlásia ďalší) recept v správe...no asi by som bola hore minimálne do jednej v noci😉
Takže kváskovači moji, neľakajte sa, keď budete čítať moje recepty. Začínala som s kváskovaním ako absolútny amatér-samouk, bez vedomia, že niekde existuje nejaká kniha o kváskovaní. Mala som len minimum informácií o zakladaní kvásku, takže všetko čo robím a ako pečiem je len "all by my self", alebo inými slovami - "idem si svoje".
Ja osobne používam viac kvásku do štartéra, len preto, že sa mi nechce čakať na rozkvas 9-12hodín, ale pokiaľ máte čas, alebo vám to proste lepšie vyhovuje nechať štartér kvasiť celý deň, alebo cez noc, máte aj takú možnosť😊

150g hladkej múky
150g vody
80g kvásku
175g vody
30g kvásku
130g hladkej múky
70g celozrnnej hladkej múky
80g ražnej hladkej múky
50g špaldovej hladkej múky
120g vody
1PL masla
1žĺtok
1 1/2ČL soli
1/2PL cukru
80g kyslej smotany
1PL mlieka
1/2ČL maku
1/4ČL bieleho sezamu
1/4ČL čierneho sezamu
1/4ČL zlatého ľanu
Všetky suroviny spolu zamiesime na hladké, redšie cesto, ktoré necháme 2-3hodiny(kým zdvojnásobí objem) kysnúť. Po vykysnutí preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 12 rovnakých častí. Vytvarujeme guľky a uložíme na plech, na papier na pečenie. Na guľky vyrazíme vzor tvorítkom na kaiserky(ak nemáte môžte si pomôcť hranou lyžice, alebo vidličky). Necháme asi hodinu kysnúť.
Rúru aj s plechom(alebo s kameňom na pečenie), na ktorom budeme piecť si vyhrejeme na maximum, trvá to 20-30minút, takže rúru zapneme v polčase kysnutia kaiseriek.
Keď máme kaiserky nakysnuté, potrieme žĺtkom s mliekom a posypeme pripravenou zmesou semiačok(nemusí byť) a s papierom na pečenie presunieme do rúry na vyhriaty plech alebo kameň. Teplotu rúry stiahneme na 220°C a pečieme asi 20-25minút.
Prajem vám nech sa vydaria😋😉😊
Takže kváskovači moji, neľakajte sa, keď budete čítať moje recepty. Začínala som s kváskovaním ako absolútny amatér-samouk, bez vedomia, že niekde existuje nejaká kniha o kváskovaní. Mala som len minimum informácií o zakladaní kvásku, takže všetko čo robím a ako pečiem je len "all by my self", alebo inými slovami - "idem si svoje".
Ja osobne používam viac kvásku do štartéra, len preto, že sa mi nechce čakať na rozkvas 9-12hodín, ale pokiaľ máte čas, alebo vám to proste lepšie vyhovuje nechať štartér kvasiť celý deň, alebo cez noc, máte aj takú možnosť😊
Kváskové kaiserky

Na 12 kusov potrebujeme:
rozkvas(2-3hod):
150g hladkej múky150g vody
80g kvásku
rozkvas(pre tých čo radšej počkajú9-12hod)
175g hladkej múky175g vody
30g kvásku
cesto:
rozkvas130g hladkej múky
70g celozrnnej hladkej múky
80g ražnej hladkej múky
50g špaldovej hladkej múky
120g vody1PL masla
1žĺtok
1 1/2ČL soli
1/2PL cukru
80g kyslej smotany
na potieranie:
1 žĺtok1PL mlieka
na posypanie:
1/4ČL drvenej rasce1/2ČL maku
1/4ČL bieleho sezamu
1/4ČL čierneho sezamu
1/4ČL zlatého ľanu
Rúru aj s plechom(alebo s kameňom na pečenie), na ktorom budeme piecť si vyhrejeme na maximum, trvá to 20-30minút, takže rúru zapneme v polčase kysnutia kaiseriek.
Keď máme kaiserky nakysnuté, potrieme žĺtkom s mliekom a posypeme pripravenou zmesou semiačok(nemusí byť) a s papierom na pečenie presunieme do rúry na vyhriaty plech alebo kameň. Teplotu rúry stiahneme na 220°C a pečieme asi 20-25minút.
Prajem vám nech sa vydaria😋😉😊


Komentáre
Zverejnenie komentára