Šťavnatá sušienková bublanina s jahodami a rebarborou
Milujem varenie a pečenie, ale keby mal kto za mňa nahadzovať recepty na net...
V tomto období, keď je vonku krásne teplúčko trávim čas najradšej na záhrade s deťmi a zvyšok času v kuchyni a na písanie mi ho už veľa neostáva, takže počas leta budem asi recepty uverejňovať poredšie😔 Ale budem sa snažiť aspoň raz do týždňa, držte mi palce...
Dnes tu mám pre vás taký trochu mixík-recept, ďalšia z mojich šialených kombinácií, ale neľakajte sa, je to veľmi chutná a osvedčená kombinácia - opäť jahody a rebarbora v hlavnej úlohe. Koláčik som robila na požiadanie na jednu babskú párty a zrejme sa vydaril, lebo na druhý deň si všetky žienky pýtali recept😊 Základom je sušienkové cesto a v ňom bublanina, po upečení preliate pudingovým krémom s kyslou smotanou. Z vonka chrumkavý, vnútri mäkučký a ovocný s osviežujúcim krémom na vrchu. Takže nech sa páči😉
1/3hrnčeka bieleho cukru
70g masla
1/4ČL vanilkového extraktu
kôra a šťava z 1/2citróna
1 vajce
1 hrnček hladkej múky
1ČL kakaového prášku
2PL chia semiačok
1/4ČL soli
1/8ČL prášku do pečiva
1/8ČL sódy bikarbóny
1 vajce
50g cukru krupice
1/4ČL vanilkového extraktu
kôra a šťava z 1/2citróna
25ml horúcej vody
40ml oleja
1/4ČL prášku do pečiva
65g polohrubej múky
štipka soli
50g jahôd
50g rebarbory
150ml mlieka
1PL cukru
10g zlatého klasu(pudingový prášok)
30g masla
100g kyslej smotany
práškový cukor
kakaový prášok
Budeme potrebovať nízku okrúhlu koláčovú formu s priemerom 22-24cm, ideálne s vyberacím dnom. Rúru si vyhrejeme na 175°C.
Pripravíme si sušienkové cesto. Toto cesto je najlepšie spracovať v mixéri s nástavcom na krémy a plnky, alebo v kuchynskom robote so sekáčikom. Obidva cukre aj s maslom vymiešame do peny, trvá to asi 6-8 minút, cukor nemusí byť úplne rozpustený. Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú kôru, šťavu a vajce, dobre premiešame aby sa vajíčko dobre zapracovalo. Múku si preosejeme s kakaom, práškom do pečiva a sódou a prisypeme do mixéra aj so soľou a chia semiačkami a už len rýchlo zapracujeme do cesta. Takto pripravené cesto povtláčame do koláčovej formy až po vrch, ak je cesto veľmi lepivé a zle sa s ním pracuje, môžme ho pred vložením do formy dať na polhodinku do chladničky.
Keď máme sušienkové cesto vo forme, dáme ho do chladničky, kým si pripravíme cesto na bublaninu.
Pripravíme si dve menšie misy, rozklepneme vajíčko a do jednej dáme bielok a do druhej žĺtok. K žĺtku pridáme cukor a vyšľaháme do peny, ďalej pridáme vanilkový extrakt, kôru a šťavu z citróna a premiešame. Začneme šľahať a počas šľahania prilievame vodu a olej. Vypneme mixér a preosejeme múku s práškom do pečiva, ktorú do cesta zamiešame vareškou, alebo stierkou. Bielok so štipkou soli vyšľaháme na polotuhý sneh a stierkou jemne vmiešame do cesta.
Jahody a rebarboru si nakrájame na asi 1,5-2cm kúsky. Formu so sušienkovým cestom vyberieme z chladničky, vylejeme do nej cesto na bublaninu a na vrch poukladáme ovocie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 35-40minút, skúšame zapichnúť špáratko alebo špajdľu, upečený je keď sa bublaninové cesto nebude lepiť na špajdľu, sušienkové stuhne samo, keď koláč vychladne. Koláč necháme vo forme do úplného vychladnutia.
Medzitým si pripravíme krém. 100ml mlieka s lyžicou cukru dáme variť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame pudingový prášok a vlejeme do hrnca k mlieku s cukrom, uvaríme hustejší puding a po odstavení z plameňa doň vmiešame maslo a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Po vychladnutí vmiešame do pudingu kyslú smotanu a takto pripravený krém vylejeme na vychladnutý koláč, dôkladne rozotrieme po celom povrchu koláča a uhladíme.
Pred podávaním poprášime práškovým cukrom, zmiešaným s kakaom a necháme vychladiť v chladničke aspoň pol hodiny.
Prajem dobrú chuť😊
V tomto období, keď je vonku krásne teplúčko trávim čas najradšej na záhrade s deťmi a zvyšok času v kuchyni a na písanie mi ho už veľa neostáva, takže počas leta budem asi recepty uverejňovať poredšie😔 Ale budem sa snažiť aspoň raz do týždňa, držte mi palce...
Dnes tu mám pre vás taký trochu mixík-recept, ďalšia z mojich šialených kombinácií, ale neľakajte sa, je to veľmi chutná a osvedčená kombinácia - opäť jahody a rebarbora v hlavnej úlohe. Koláčik som robila na požiadanie na jednu babskú párty a zrejme sa vydaril, lebo na druhý deň si všetky žienky pýtali recept😊 Základom je sušienkové cesto a v ňom bublanina, po upečení preliate pudingovým krémom s kyslou smotanou. Z vonka chrumkavý, vnútri mäkučký a ovocný s osviežujúcim krémom na vrchu. Takže nech sa páči😉
Šťavnatá sušienková bublanina s jahodami a rebarborou
Potrebujeme:
1/4hrnčeka trstinového cukru1/3hrnčeka bieleho cukru
70g masla
1/4ČL vanilkového extraktu
kôra a šťava z 1/2citróna
1 vajce
1 hrnček hladkej múky
1ČL kakaového prášku
2PL chia semiačok
1/4ČL soli
1/8ČL prášku do pečiva
1/8ČL sódy bikarbóny
1 vajce
50g cukru krupice
1/4ČL vanilkového extraktu
kôra a šťava z 1/2citróna
25ml horúcej vody
40ml oleja1/4ČL prášku do pečiva
65g polohrubej múky
štipka soli
50g jahôd
50g rebarbory
150ml mlieka
1PL cukru
10g zlatého klasu(pudingový prášok)
30g masla
100g kyslej smotany
práškový cukor
kakaový prášok
Budeme potrebovať nízku okrúhlu koláčovú formu s priemerom 22-24cm, ideálne s vyberacím dnom. Rúru si vyhrejeme na 175°C.
Pripravíme si sušienkové cesto. Toto cesto je najlepšie spracovať v mixéri s nástavcom na krémy a plnky, alebo v kuchynskom robote so sekáčikom. Obidva cukre aj s maslom vymiešame do peny, trvá to asi 6-8 minút, cukor nemusí byť úplne rozpustený. Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú kôru, šťavu a vajce, dobre premiešame aby sa vajíčko dobre zapracovalo. Múku si preosejeme s kakaom, práškom do pečiva a sódou a prisypeme do mixéra aj so soľou a chia semiačkami a už len rýchlo zapracujeme do cesta. Takto pripravené cesto povtláčame do koláčovej formy až po vrch, ak je cesto veľmi lepivé a zle sa s ním pracuje, môžme ho pred vložením do formy dať na polhodinku do chladničky.
Keď máme sušienkové cesto vo forme, dáme ho do chladničky, kým si pripravíme cesto na bublaninu.
Pripravíme si dve menšie misy, rozklepneme vajíčko a do jednej dáme bielok a do druhej žĺtok. K žĺtku pridáme cukor a vyšľaháme do peny, ďalej pridáme vanilkový extrakt, kôru a šťavu z citróna a premiešame. Začneme šľahať a počas šľahania prilievame vodu a olej. Vypneme mixér a preosejeme múku s práškom do pečiva, ktorú do cesta zamiešame vareškou, alebo stierkou. Bielok so štipkou soli vyšľaháme na polotuhý sneh a stierkou jemne vmiešame do cesta.
Jahody a rebarboru si nakrájame na asi 1,5-2cm kúsky. Formu so sušienkovým cestom vyberieme z chladničky, vylejeme do nej cesto na bublaninu a na vrch poukladáme ovocie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 35-40minút, skúšame zapichnúť špáratko alebo špajdľu, upečený je keď sa bublaninové cesto nebude lepiť na špajdľu, sušienkové stuhne samo, keď koláč vychladne. Koláč necháme vo forme do úplného vychladnutia.Medzitým si pripravíme krém. 100ml mlieka s lyžicou cukru dáme variť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame pudingový prášok a vlejeme do hrnca k mlieku s cukrom, uvaríme hustejší puding a po odstavení z plameňa doň vmiešame maslo a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Po vychladnutí vmiešame do pudingu kyslú smotanu a takto pripravený krém vylejeme na vychladnutý koláč, dôkladne rozotrieme po celom povrchu koláča a uhladíme.
Pred podávaním poprášime práškovým cukrom, zmiešaným s kakaom a necháme vychladiť v chladničke aspoň pol hodiny.
Prajem dobrú chuť😊




Komentáre
Zverejnenie komentára