Kváskové špaldové pletené judášky
Keďže Veľkonočné sviatky sú tu "co by dup" mám tu pre vás tretí kváskový recept. Tradičné judášky v netradičnom prevedení, jemnučké, voňajú vanilkou a posypané drvenými amaretto keksami...tak čo, už ste sa chytili na háčik?!? Verím, že áno.
20g cukru krupice
80g špaldovej hladkej múky
60g vody
80g špaldovej polohrubej múky
30g cukru krupice
štipka soli
1/8čl ml. vanilky/1/2čl vanilkového extraktu
70g mlieka
1 žĺtok
60g roztopeného masla
1 žĺtok+1pl mlieka na potieranie
mandľové amaretto keksy na posypanie
Pripravíme si rozkvas, všetko spolu dobre premiešame a prikryté necháme kysnúť pri izbovej teplote, asi 4 hodiny.
K hotovému rozkvasu pridáme všetky suroviny a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3-5 hodín, počas kysnutia každú polhodinu prekladáme. Po nakysnutí preložíme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na 9 rovnakých častí, z ktorých vytvaruje šúľky dlhé asi 25cm, po tri zapletieme(ako klasický zapletaný cop) a vytvarujeme do kruhu, konce spojíme a preložíme na plech s papierom na pečenie. Aby nám pri kysnutí nezostali miesto venčekov buchty, vložíme do stredu každého kruhu pomúčený vyšší úzky pohár/fľašu. Plech zabalíme do väčšej igelitky a necháme pri izbovej teplote kysnúť, asi 1,5-2 hodiny.
Pred koncom kysnutia si vyhrejeme rúru na 200°C. Žĺtok si rozmiešame s mliekom a potrieme judášky. Amaretto keksy rozdrvíme a judášky po vrchu posypeme. Plech vložíme do vyhriatej rúry, asi na druhú priečku od spodu a pečieme 10 minút na 200°C. Potom stiahneme teplotu na 175°C a dopekáme ešte 15-20 minút.
Po upečení necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Sú fajnučké len tak s masielkom a kakavkom😋😀 ale to už je na vás, tak nech sa vydaria😉
Špaldové pletné judášky
Na 3 pletenky potrebujeme:
na rozkvas:
40g kvásku20g cukru krupice
80g špaldovej hladkej múky
60g vody
na cesto:
80g špaldovej hladkej múky80g špaldovej polohrubej múky
30g cukru krupice
štipka soli
1/8čl ml. vanilky/1/2čl vanilkového extraktu
70g mlieka
1 žĺtok
60g roztopeného masla
1 žĺtok+1pl mlieka na potieranie
mandľové amaretto keksy na posypanie
Pripravíme si rozkvas, všetko spolu dobre premiešame a prikryté necháme kysnúť pri izbovej teplote, asi 4 hodiny.
K hotovému rozkvasu pridáme všetky suroviny a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3-5 hodín, počas kysnutia každú polhodinu prekladáme. Po nakysnutí preložíme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na 9 rovnakých častí, z ktorých vytvaruje šúľky dlhé asi 25cm, po tri zapletieme(ako klasický zapletaný cop) a vytvarujeme do kruhu, konce spojíme a preložíme na plech s papierom na pečenie. Aby nám pri kysnutí nezostali miesto venčekov buchty, vložíme do stredu každého kruhu pomúčený vyšší úzky pohár/fľašu. Plech zabalíme do väčšej igelitky a necháme pri izbovej teplote kysnúť, asi 1,5-2 hodiny.Pred koncom kysnutia si vyhrejeme rúru na 200°C. Žĺtok si rozmiešame s mliekom a potrieme judášky. Amaretto keksy rozdrvíme a judášky po vrchu posypeme. Plech vložíme do vyhriatej rúry, asi na druhú priečku od spodu a pečieme 10 minút na 200°C. Potom stiahneme teplotu na 175°C a dopekáme ešte 15-20 minút.
Po upečení necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Sú fajnučké len tak s masielkom a kakavkom😋😀 ale to už je na vás, tak nech sa vydaria😉



Komentáre
Zverejnenie komentára