Kváskové špaldové pletené judášky

  Keďže Veľkonočné sviatky sú tu "co by dup" mám tu pre vás tretí kváskový recept. Tradičné judášky v netradičnom prevedení, jemnučké, voňajú vanilkou a posypané drvenými amaretto keksami...tak čo, už ste sa chytili na háčik?!? Verím, že áno.

                                Špaldové pletné judášky

Na 3 pletenky potrebujeme:

na rozkvas:

 40g kvásku
 20g cukru krupice
 80g špaldovej hladkej múky
 60g vody

na cesto:

 80g špaldovej hladkej múky
 80g špaldovej polohrubej múky
 30g cukru krupice
 štipka soli
 1/8čl ml. vanilky/1/2čl vanilkového extraktu
 70g mlieka
 1 žĺtok
 60g roztopeného masla

 1 žĺtok+1pl mlieka na potieranie
 mandľové amaretto keksy na posypanie

   Pripravíme si rozkvas, všetko spolu dobre premiešame a prikryté necháme kysnúť pri izbovej teplote, asi 4 hodiny.

  K hotovému rozkvasu pridáme všetky suroviny a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3-5 hodín, počas kysnutia každú polhodinu prekladáme. Po nakysnutí preložíme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na 9 rovnakých častí, z ktorých vytvaruje šúľky dlhé asi 25cm, po tri zapletieme(ako klasický zapletaný cop) a vytvarujeme do kruhu, konce spojíme a preložíme na plech s papierom na pečenie. Aby nám pri kysnutí nezostali miesto venčekov buchty, vložíme do stredu každého kruhu pomúčený vyšší úzky pohár/fľašu. Plech zabalíme do väčšej igelitky a necháme pri izbovej teplote kysnúť, asi 1,5-2 hodiny.

  Pred koncom kysnutia si vyhrejeme rúru na 200°C. Žĺtok si rozmiešame s mliekom a potrieme judášky. Amaretto keksy rozdrvíme a judášky po vrchu posypeme. Plech vložíme do vyhriatej rúry, asi na druhú priečku od spodu a pečieme 10 minút na 200°C. Potom stiahneme teplotu na 175°C a dopekáme ešte 15-20 minút.

  Po upečení necháme na mriežke úplne vychladnúť.

  Sú fajnučké len tak s masielkom a kakavkom😋😀 ale to už je na vás, tak nech sa vydaria😉

tip na záver: 

  Pre ešte jemnejšie pečivo odporúčam chladničkové kysnutie, po zamiesení cesto preložíme do misy, zakryjeme fóliou a vložíme na 12h/cez noc do chladničky. Po kysnutí v chladničke sa s cestom lepšie pracuje, nelepí tak ako pri izbovej teplote. A po vytvarovaní, zabalené v igelitke, môžu kysnúť v chladničke 12-24hodín. Je to síce na dlho, ale stojí to zato, čím dlhšie v chladničke, tým jemnejšie pečivo😉

Komentáre

Obľúbené príspevky