Kváskové bryndzové buchty

  Prišiel na rad ďalší veľkonočný kváskový receptík, tentokrát poteší hlavne milovníkov slaného.
Svieži jarný recept, ktorým návštevu i šibačov určite prekvapíte.

  Už sa neviem dočkať kedy vykuknú prvé lístky medvedieho cesnaku, aby som ním mohla nahradiť cibuľku v recepte, ak máte to šťastie, že žijete v teplejších oblastiach slovenska kde už medvedí cesnak rastie, vyskúšajte to s ním😉


                                    Bryndzové buchty


Na 12ks potrebujeme:

na rozkvas:

 50g kvásku
 85g hladkej múky
 70g vody

na cesto:

 140g hladkej múky
 100g kukuričnej hladkej múky
 5g soli
 15g cukru
 125g acidofilného mlieka
 1 žĺtok
 50g bravčovej masti

na náplň:

 175g bryndze
 100g kyslej smotany
 1 jarná cibuľka
 1/4čl suš.cesnaku
 soľ a ml. korenie

 1 vajce na potieranie
 sezamové semienka na posyp

  Na rozkvas si zmiešame kvások, múku a vodu a necháme prikryté zdvojnásobiť objem, asi 3-5hodín pri izbovej teplote.

  K hotovému rozkvasu pridáme obe múky, soľ, cukor, acidko a žĺtok a začneme miesiť. Keď sa nám cesto pekne spojí pridáme aj masť a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme prikryté kvasiť pri izbovej teplote asi 3-4 hodiny, bez prekladania, alebo v chladničke 12 hodín/cez noc.

  Nakysnuté cesto si na pomúčenej doske rozdelíme na 12 rovnakých častí(prípadne, ak čakáte návštevu, ktorej chcete ponúknuť niečo malé na zobanie pri konverzácii, môžte spraviť 24mini buchtičiek) a vytvarujeme guľky, ktoré necháme prikryté utierkou, na doske odpočívať kým si pripravíme náplň, aspoň 10 minút.

  Na náplň si vymiešame bryndzu s kyslou smotanou, pridáme sušený cesnak a nakrájanú jarnú cibuľku, v prípade potreby dochutíme soľou a korením.

  Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

  A môžme sa pustiť do plnenia. Oddýchnuté guľky si rozvaľkáme do kruhu, na hrúbku asi 3/4cm a na každú nanesieme náplň, asi 1 1/2pl náplne na každú. Zabalíme a ukladáme na plech spojom dolu. Prikryjeme pomúčenou utierkou a necháme pri izbovej teplote kysnúť ešte asi 1 a1/2 -2 hodiny.

  Asi pol hodinu pred koncom kysnutia si vyhrejeme rúru na 250°C.

  Pred pečením buchty potrieme vajíčkom a posypeme semienkami, vložíme do vyhriatej rúry, strekneme trochu vody, rýchlo zavrieme dvierka a teplotu stiahneme na 200°C. Pečieme 25-30 minút.

  Podávame vychladnuté a s úsmevom😁😉 Pečeniu zdar, priatelia😃

Komentáre

Obľúbené príspevky