Na 30 zlepovaných pusiniek potrebujeme:
2ČL mletej zrnkovej kávy
155g práškového cukru
155g najemno pomletých mandlí alebo mandľovej múky
40g bielkov
3PL filtrovanej alebo presso kávy
110g cukru krupice
50g bielkov
1/2ČL citrónovej šťavy
na krém potrebujeme:
250g mascarpone
30g jemného trstinového cukru
50g šľahačkovej smotany
20g horkej čokolády
2ČL instantnej kávy
1ČL mletej zrnkovej kávy
1ČL kakaa
Najskôr si pripravíme plechy, dva veľké, alebo tri menšie, vyložíme papierom na pečenie. Na pečiaci papier si môžme predkresliť krúžky o priemere 3cm, vzdialené od seba 2cm.
Rúru aj s plechmi(bez pečiaceho papiera) si predhrejeme na 170°C. Mandľovú múku, kávu a práškový cukor dáme do kuchynského robota, alebo mixéra a roxmixujeme na čo najjemnejší prášok. Po rozmixovaní zmes dvakrát preosejeme, pridáme 40g bielkov a špachtľou poriadne rozmiešame na pastu.
Z 50g bielkov a citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh, medzitým si pripravíme cukrový sirup. V rajničke na malom plameni rozvaríme krupicový cukor s 3PL kávy, varíme kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes začne bublinkovať. Ak máme kuchynský teplomer, varíme kým sirup nedosiahne 115°C. Ihneď začneme sirup opatrne prilievať k bielkom a ďalej šľaháme na strednej rýchlosti, kým sneh nieje tuhý, krásne lesklý a kým misa šľahača nevychladne.
Potom opatrne spojíme sneh s mandľovou pastou. Miešame stierkou, alebo špachtľou, ale veľmi jemne a opatrne, aby sme si nevyhnali všetok vzduch zo snehu. Mne sa osvedčil opačný postup, takže sneh pomaly primiešavam do mandľovej hmoty, najprv pridám jednu väčšiu lyžicu snehu a poriadne rozmiešam, aby mandľová hmota bola jemnejšia a ľahšie sa potom sneh s pastou spojí. Podľa Marthy Stewart je cesto dokonale spojené na 38 premiešaní, toto overené nemám, ale po všetkých mojich pokusoch môžem zaručiť, že viac ako 50 premiešaní je zle.
Cestom naplníme cukrársky zdobiaci sáčok s okrúhlym 1cm nadstavcom, ale stačí aj samotný sáčok, keď odstrihneme špičku, aby otvor mal priemer 1cm. A môžme začať tvoriť, opatrne nanášame cesto do tvaru 3cm kruhov, každý 2cm od seba(krúžky sú krajšie a rovnomerné, keď začneme od stredu, dookola a ukončíme mierne späť do stredu).
Keď sme spotrebovali všetko cesto, vyberieme plechy z vyhriatej rúry a opatrne na ne uložíme pečiaci papier s pripravenými pusinkami, ihneď vložíme do rúry a pečieme pri teplote 170°C asi 12-15minút. Po upečení vyberieme z rúry a pečiaci papier s pusinkami hneď preložíme z plechu ochladiť na mriežku, aby nám pusinky nenavlhli, lebo by sa nám prilepili na papier.
Kým nám pusinky chladnú pripravíme si náplň. Mascarpone premiešame s cukrom, neodporúčam robiť šľahačom, lebo mascarpone sa zvykne zraziť, radšej si trénujem bicepsy. Cukor nemusí byť úplne rozpustený, lebo výsledný krém by mal mať textúru podobnú gaštanovému pyré. Prilejeme 50g šľahačkovej smotany, zamiešame a pridáme najemno nastrúhanú čokoládu, kakao, instantnú aj mletú kávu, premiešame a môžme opatrne naplniť a zliepať pusinky.
Recept je síce trochu zdĺhavý a mierne náročný, ale pre tú chuť sa oplatí trochu námahy. Prajem Dobrú chuť :-) |
|
| |
|
|
|
Komentáre
Zverejnenie komentára