Strašidelné hokkaido cupcakes
Síce je už mesiac po dušičkách, ale tento, dovolím si povedať, famózny recept na nenormálne mäkučké a vláčne cupcakes si môžete pripraviť na akúkoľvek príležitosť, stačí len pozmeniť zdobenie.
Recept vznikol náhodne, dcéra mala mať v škole tekvičkovú slávnosť a rozmýšľala som čo pripraviť na občerstvenie, aby to deti zaujalo a zároveň im aj chutilo. Na obed som sa chystala, že vyskúšam uvariť tekvicové gnocchi a vydlabané hokkaido nakrájané na kocky som dala podusiť len v asi pol deci vody. Po zmäknutí som tekvicu rozmačkala šťuchadlom na zemiaky a..... vtedy ma napadlo, čo keby som z toho skúsila upiecť cupcakes.
Mimochodom tie tekvicové gnocchi sa chystám vyskúšať už tri roky a stále som sa k tomu nedostala, ale tentokrát to neľutujem, lebo cupcakes boli výborné a na tekvičkovej slávnosti mali naozaj úspech, lebo domov sa mi vrátila len prázdna krabica... a to je pre mňa najlepšia pochvala;-)
1 hrnček polohrubá múka
1 1/2 ČL prášok do pečiva
1/2 hrnčeka jemný trstinový cukor
1/4 ČL mletá škorica
1/8 ČL mletá vanilka
štipka soli
3/4 hrnčeka tekvica hokkaido(udusená, rozmačkaná)
1/4 hrnčeka kefír/zákvas/acidofilné mlieko
1/4 hrnčeka rastlinný olej
1 vajce
1 PL nutela/ 1ČL práškové kakao
6 ks marshmalow/12malých
50g mliečna čokoláda
30g šľahačková smotana
cukríkové oči
Rúru si vyhrejeme na 180°C. Pripravíme si plech na mufiny, ktorý vyložíme farebnými papierovými košíčkami.
Vo väčšej mise zmiešame všetky suché prísady, v inej mise premiešame tekuté prísady a prelejeme k suchým, poriadne premiešame, aby nám v zmesi neostali hrudky a plníme do košíčkov. Na plnenie najradšej používam naberačku na zmrzlinu, má veľkosť tak akurát, aby cesto príliš nevyliezalo z košíčkov. Keď máme naplnené do stredu každého vtlačíme marshmalow a plech vložíme do rúry na približne 20 minút.
Po upečení necháme asi 10 minút chladnúť na plechu, potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
Kým nám cupcakes chladnú, pripravíme si čokoládovú ganache. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme nalámanú mliečnu a horkú čokoládu, odstavíme z ohňa a vmiešame šľahačkovú smotanu. Ganache rozdelíme na vychladnuté cupcakes a jemne rozotrieme, necháme trochu stuhnúť a zdobíme podľa príležitosti a fantázie. Prajem dobrú chuť;-)
Recept vznikol náhodne, dcéra mala mať v škole tekvičkovú slávnosť a rozmýšľala som čo pripraviť na občerstvenie, aby to deti zaujalo a zároveň im aj chutilo. Na obed som sa chystala, že vyskúšam uvariť tekvicové gnocchi a vydlabané hokkaido nakrájané na kocky som dala podusiť len v asi pol deci vody. Po zmäknutí som tekvicu rozmačkala šťuchadlom na zemiaky a..... vtedy ma napadlo, čo keby som z toho skúsila upiecť cupcakes.
Mimochodom tie tekvicové gnocchi sa chystám vyskúšať už tri roky a stále som sa k tomu nedostala, ale tentokrát to neľutujem, lebo cupcakes boli výborné a na tekvičkovej slávnosti mali naozaj úspech, lebo domov sa mi vrátila len prázdna krabica... a to je pre mňa najlepšia pochvala;-)
Strašidelné hokkaido cupcakes
na 12ks potrebujeme:
1 hrnček polohrubá múka 1 1/2 ČL prášok do pečiva
1/2 hrnčeka jemný trstinový cukor
1/4 ČL mletá škorica
1/8 ČL mletá vanilka
štipka soli
3/4 hrnčeka tekvica hokkaido(udusená, rozmačkaná)
1/4 hrnčeka kefír/zákvas/acidofilné mlieko
1/4 hrnčeka rastlinný olej
1 vajce
1 PL nutela/ 1ČL práškové kakao
6 ks marshmalow/12malých
na ganache polevu:
50g horká čokoláda50g mliečna čokoláda
30g šľahačková smotana
na zdobenie:
biela poťahovacia hmotacukríkové oči
Rúru si vyhrejeme na 180°C. Pripravíme si plech na mufiny, ktorý vyložíme farebnými papierovými košíčkami.
Vo väčšej mise zmiešame všetky suché prísady, v inej mise premiešame tekuté prísady a prelejeme k suchým, poriadne premiešame, aby nám v zmesi neostali hrudky a plníme do košíčkov. Na plnenie najradšej používam naberačku na zmrzlinu, má veľkosť tak akurát, aby cesto príliš nevyliezalo z košíčkov. Keď máme naplnené do stredu každého vtlačíme marshmalow a plech vložíme do rúry na približne 20 minút.
Po upečení necháme asi 10 minút chladnúť na plechu, potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
Kým nám cupcakes chladnú, pripravíme si čokoládovú ganache. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme nalámanú mliečnu a horkú čokoládu, odstavíme z ohňa a vmiešame šľahačkovú smotanu. Ganache rozdelíme na vychladnuté cupcakes a jemne rozotrieme, necháme trochu stuhnúť a zdobíme podľa príležitosti a fantázie. Prajem dobrú chuť;-)



Komentáre
Zverejnenie komentára