Kváskový trhací chlieb s mascarpone a figami

  Včera som chcela vyskúšať recept na mäkučký raňajkový chlebík, čo som našla na nete, no po prečítaní receptu som mala pochybnosti, či sa vydarí, lebo do cesta išlo pramálo múky(vlastne len do rozkvasu) a tangzhong, s ktorým sa mi včera zabávať nechcelo, takže opäť(pre mňa konečne po dlhej dobe😊) prišiel čas na nový experiment.

  Aj keď som sľubovala nové recepty počas dovolenky, rozhodla som sa venovať deťom, takže pečenie a recepty šli bokom. A som veľmi rada, lebo oddych som už súrne potrebovala a po pravde upiecť za týždeň 25 chlebov, 15 plechov malého pečiva a pomedzi to ešte aj nejaké tortičky, je v lete dosť vyčerpávajúce, hlavne keď vonku je 35°C😕😕😕.

  Tentokrát vám ponúkam recept na sladký, mäkučký a voňavý chlebík, ktorý vás poteší nielen na raňajky, ale hlavne ku kávičke pri poobedňajšej sieste. Aj keď sa pri jeho príprave trošku zababrete, príprava je celkom jednoduchá, s cestom sa výborne pracuje a výsledok naozaj stojí zato😉.

            Trhací chlieb s mascarpone a čerstvými figami


Potrebujeme: na štartér:

 50g kvásku
 120g hladkej múky
 120g mlieka

  Suroviny na štartér dobre premiešame a necháme 4-6hodín kysnúť.

Na cesto:

 štartér
 240g pšeničnej hladkej 00 múky
 80g mlieka
 50g cukru
 7g soli
 50g masla
 1 vajce
 štipka mletej vanilky/1/4čl vanilkový extrakt
 1/4 čl citrónovej kôry


 Na náplň:

  150g mascarpone
 4 čerstvé figy
 1PL cukru
 štipka mletej vanilky

  Keď nám štartér pekne narastie, pridáme k nemu ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto, môže sa po zamiesení zdať riedke a lepivé, no práve tak to má byť, keď cesto nakysne, je pružnejšie a veľmi dobre sa s ním pracuje.
  Po zamiesení cesto prikryjeme fóliou a necháme 2-4hodiny kysnúť.

  Zatiaľ si pripravíme malú hranatú chlebovú formu s rozmermi 18x8x8cm, zľahka ju vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.

  Pred koncom kysnutia si pripravíme náplň. Čerstvé figy si nakrájame na drobno, je naozaj dôležité aby boli čerstvé, pokiaľ máte figy doma už dlhšie, budú mäkké a v tomto prípade odporúčam len rozkrojiť a lyžičkou vydlabať dužinu. Teraz už len dobre premiešame s mascarpone, cukrom a vanilkou.

  Cesto po nakysnutí preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na štvorec, asi 30x30cm. Natrieme pripravenou náplňou, rozkrojíme na 6 rovnakých pásov, tie položíme na seba a rozkrojíme na 5 častí.


  Ukladáme do formy zvisle vedľa seba, nemusíme ich veľmi pritláčať, cesta je tak akurát, aby sa zmestilo do formy.





  Takto pripravené prikryjeme fóliou a necháme ešte pred pečením asi 1,5hodiny nakysnúť.

  Asi 15minút pred koncom kysnutia si vyhrejeme rúru na 220°C.

  Po nakysnutí vložíme do vyhriatej rúry a teplotu znížime na 190°C, pečieme do zlatohneda, asi 45minút.





  Prajem vám, nech sa chlebík vydarí a dobrú chuť😉

Malý tip na záver: 

  Ak chcete mať čerstvý chlebík na raňajky, vyrátajte si čas prípravy tak, aby ste večer dali cesto do formy, prikryté fóliou vložte do chladničky a ráno si trochu privstanete a potešíte rodinu čerstvým, voňavým pečivom.

  Čerstvé figy môžte nahradiť aj sušenými, v tom prípade už nepridávajte do náplne cukor, lebo sušené ovocie je už väčšinou sladené.

  Ak chcete použiť iné ovocie, odporúčam niečo menej šťavnaté, ak sa predsa rozhodnete pre šťavnaté ovocie, dajte do náplne len 100g mascarpone a pridajte 1PL kukuričného škrobu, ktorý náplň zahustí a natiahne do seba vlhkosť.

Komentáre

Obľúbené príspevky