Panettone z kvásku

  Panettone je väčšinou babračka a tak človek často siahne po tom kupovanom. S týmto receptom to bude hračka...

                                   Panettone z kvásku


  Z tejto dávky vyjde jedno panettone s priemerom formy 13cm, alebo štyri bochníčky s priemerom 7cm, ak máte klasickú formu na panettone s priemerom 20cm, treba zdvojnásobiť suroviny aj na rozkvas aj na cesto.

  Potrebujeme:

na rozkvas:

25g kvásku
25g mlieka+25g mlieka
25g hl.múky+25g hl.múky
5g cukru+5g cukru
  Do misy si navážime kvások, 25g mlieka, 25g hl.múky a 5g cukru, dobre premiešame a necháme zdvojnásobiť objem, asi 3hod. Potom pridáme zvyšok prísad, premiešame a opäť necháme zdvojnásobiť objem, asi 3-4hod. Keď nám rozkvas pekne narastie, môžme zamiesiť😉

na cesto:

145g hl.múky
1/4čl soli
35g cukru
75g masla, rozpusteného
1 vajce+1žĺtok
1/2čl vanilkového extraktu
strúhaná kôra z pol. pomaranča
strúhaná kôra z pol. citróna
20g suš. ovocia podľa vlastnej chuti(ja dávam brusnice)
20g čokolády, nasekanej
1pl amaretta/rumu
20g kandovaného citrusového ovocia
50g MD-starého cesta(nemusí byť)

na potieranie:

1pl vaječného bielku
1pl práškového cukru
1pl plátkov mandlí

  Sušené ovocie zalejeme amarettom, prikryjeme a necháme nasiaknuť.

  Tentokrát nezačíname rozkvasom. Do misy si dáme vajce, žĺtok, cukor, maslo, pomarančovú a citrónovú koru a vanilkový extrakt, dobre premiešame. Pridáme rozkvas, ak použijeme MD, pridáme aj to a dobre rozmiešame. Múku si preosejeme a zmiešame so soľou, pridáme do misy a vymiesime hladké, lepivé, viac-menej tekuté cesto, prikryjeme fóliou a uložíme do chladničky na 48hod.

  Po dvojdňovom oddychu vyberieme z chladničky a necháme 2hod odpočívať pri izbovej teplote. Nachystáme si kandované ovocie, čokoládu a suš.ovocie, ktoré odpočívalo naložené v alkohole.

  Pripravíme si formu, ak použijeme papierové košíčky, stačí len vybrať z police😎 ak máme klasickú formu, vymažeme ju maslom a vyložíme papierom na pečenie, po bokoch potrebujeme vyššiu zábranu, takže papier si vystrihneme na výšku 20cm a najlepšie dvojmo, aby bol dosť pevný a udržal rastúce cesto.

  Cesto z misy vyberieme na zľahka pomúčenú pracovnú dosku, jemne roztiahneme na placku, prisypeme čokoládu a ovocie a dôkladne spolu premiesime. Vložíme do pripravenej formy, prikryjeme fóliou a uložíme opäť do chladničky na 24hod.

  Na druhý deň rozohrejeme rúru na 180°C. Panettone vyberieme z chladničky a pripravíme si potieranie. Vymiešame spolu bielok a preosiaty práškový cukor, pridáme plátky mandlí, premiešame a potrieme vrch cesta. Takto pripravené vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45min.

  Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom, najlepšie je s čerstvým domácim maslom😉😋


  Tip: Rozkvas pre zaneprázdnených, všetko spolu vymiešame, prikryjeme fóliou a vložíme do chladničky na 24hod😄


Komentáre

Obľúbené príspevky