Kváskový koláč s ricottou, lesným ovocím a ovsenými vločkami
Človek mieni a... xy faktorov vám veľmi rýchlo plány zmení, určite to dobre poznáte aj vy😉 práca, deti,záhrada, nákup, potom rýchlo navariť, upratať, poprať a... a zrazu si uvedomíte, že už je večer a minimálne štvrtina plánov z vášho zoznamu zostane neodfajknutá😕 Teda česť výnimkám, že vraj existujú aj ľudia, čo si neplánujú viac, než dokážu stihnúť😱 ale mne sa to málokedy podarí😞
Podobne to bolo aj s týmto receptom, prišiel malý úraz a recept ostal 11 dní rozpísaný, no čo už aj nehody sa stávajú...

Už sa veľmi teším, keď nabehnem do záhradky, natrhám si čerstvé ovocie a niečo z neho vykúzlim. No zatiaľ si musím vystačiť s vlaňajšími mraziakovými zásobami, až kým moja záhrada chytí farbu...našťastie mám ešte stále čo vyťahovať🍒🍇🍓🌿😜
Na tento koláčik padli za obeť čučoriedky, černice, maliny a červené ríbezle, ale kľudne môžte požiť aj kupovanú mrazenú, či čerstvú zmes, alebo proste vaše obľúbené ovocie, podľa chuti😉
130g hladkej múky
100g vody
50g ovsených vločiek
100g vody
175g polohrubej múky
80g cukru krupice
1/4čl soli
kôru z 1 citróna
štipku ml. vanilky(asi 1/8čl), alebo 1/2čl vanilkového extraktu
2 žĺtky
150g ricotty
35g masla(rozpusteného) + trochu na vymazanie plechu
35g kokosového oleja(tekutého)
ak chcete a máte, môžte pridať 80g MD(mother dough)-materské cesto
50g cukru krupice
šťavu z 1 citróna
1/2pl kukuričného škrobu
1dcl vody
60g ovsených vločiek
1pl masla
1pl chia semiačok
30g cukru krupice
30g masla
Na rozkvas si dobre spolu vymiešame kvások, múku a vodu, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote kým zdvojnásobí objem, asi 4-6 hodín(v zimných mesiacoch si na rozkvas počkáme trochu dlhšie).
Naraz s rozkvasom si namočíme aj ovsené vločky, zalejeme studenou vodou a necháme napučať zároveň s rozkvasom, až do prípravy cesta.
Keď máme rozkvas nakysnutý môžme sa pustiť do prípravy cesta. Obe múky si preosejeme do veľkej misy, pridáme rozkvas a napučané ovsené vločky(ak chcete použiť MD, tak ho tiež pridajte teraz) a ostatné suroviny a vymiesime hladké, trochu lepivé cesto, prikryjeme fóliou a máme 2 možnosti (ja mám radšej 1.možnosť, druhú používam málokedy, len keď sa veľmi ponáhľam s prípravou, ale to sa nestáva často, lebo si väčšinou pečenie plánujem dopredu a na kváskové dobroty sa oplatí počkať😉).
1.- pre trpezlivých: Prikryté fóliou dáme do chladničky kysnúť na 12-24 hodín, po vybratí s cestom hneď pracujeme podľa ďalšieho postupu. S takto nakysnutým cestom sa lepšie pracuje, pri spracovaní sa menej lepí, takže je príprava jednoduchšia a rýchlejšia a hlavne bez stresov, že by vám cesto mohlo prekysnúť.
2.- pre nedočkavcov: Prikryté necháme kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.
Pred samotnou prípravou koláča na finálne kysnutie si pripravíme ovocie a ovsené vločky. Ovocie s cukrom a citrónovou šťavou dáme do menšej rajničky a pridáme škrob rozmiešaný vo vode. Dáme na stredný plameň, dobre premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Plameň stiahneme na minimum a varíme kým nezačne hustnúť, len pár minút, malo by to vyzerať ako niečo medzi lekvárom a ovocnou omáčkou. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Pripravíme si panvicu, dáme na stredný plameň a nasypeme do nej 60g ovsených vločiek, pridáme maslo a dobre premiešame, pár minút pražíme, kým chytia trochu farbu, odstavíme a ešte teplé zmiešame s chia semiačkami, necháme vychladnúť.
Pripravíme si plech, asi 25x30cm, alebo okrúhly s priemerom asi 25cm a vymažeme ho trochou masla.
Cesto si vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti, každú postupne vyvaľkáme na veľkosť plechu. Prvú časť cesta položíme na dno plechu, potrieme tretinou ovocnej náplne a posypeme tretinou ovsených vločiek. Preložíme ďalšou časťou cesta, potrieme tretinou ovocnej náplne a opäť posypeme vločkami s chia, ešte raz zopakujeme a ukončíme poslednou časťou cesta. Prikryjeme a necháme kysnúť asi 1 a pol hodiny pri izbovej teplote, alebo 9-12 hodín v chladničke.

Rúru si vyhrejeme na 220°C.
Ovsené vločky dáme na panvicu, zapneme na stredný plameň a pridáme asi 10g masla, dobre premiešame a pražíme kým nechytia zlatohnedú farbu, odstavíme z ohňa, prisypeme cukor a dobre premiešame, vznikne nám chrumkavá posýpka.

Zvyšné maslo si roztopíme. Nakysnutý koláč popicháme na viacerých miestach špaldlou, alebo tenkým špicatým nožom, aby sa nám pri pečení nenafukoval nerovnomerne, posypeme opraženými vločkami a polejeme maslom, vložíme do vyhriatej rúry, zavrieme dvierka a teplotu stiahneme na 190°C. Pečieme asi 45 minút. Pred podávaním necháme úplne vychladnúť, môžme posypať práškovým cukrom.
Nech sa vydarí😉
Podobne to bolo aj s týmto receptom, prišiel malý úraz a recept ostal 11 dní rozpísaný, no čo už aj nehody sa stávajú...

Už sa veľmi teším, keď nabehnem do záhradky, natrhám si čerstvé ovocie a niečo z neho vykúzlim. No zatiaľ si musím vystačiť s vlaňajšími mraziakovými zásobami, až kým moja záhrada chytí farbu...našťastie mám ešte stále čo vyťahovať🍒🍇🍓🌿😜
Na tento koláčik padli za obeť čučoriedky, černice, maliny a červené ríbezle, ale kľudne môžte požiť aj kupovanú mrazenú, či čerstvú zmes, alebo proste vaše obľúbené ovocie, podľa chuti😉Koláč s ricottou, lesným ovocím a ovsenými vločkami
Na malý plech (asi 30x25cm) potrebujeme:
na rozkvas:
50g kvásku130g hladkej múky
100g vody
50g ovsených vločiek
100g vody
na cesto:
125g hladkej múky175g polohrubej múky
80g cukru krupice
1/4čl soli
kôru z 1 citróna
štipku ml. vanilky(asi 1/8čl), alebo 1/2čl vanilkového extraktu
2 žĺtky
150g ricotty
35g masla(rozpusteného) + trochu na vymazanie plechu
35g kokosového oleja(tekutého)
ak chcete a máte, môžte pridať 80g MD(mother dough)-materské cesto
na náplň:
300g lesného ovocia50g cukru krupice
šťavu z 1 citróna
1/2pl kukuričného škrobu
1dcl vody
60g ovsených vločiek
1pl masla
1pl chia semiačok
na posýpku:
30g ovsených vločiek30g cukru krupice
30g masla
Na rozkvas si dobre spolu vymiešame kvások, múku a vodu, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote kým zdvojnásobí objem, asi 4-6 hodín(v zimných mesiacoch si na rozkvas počkáme trochu dlhšie).
Naraz s rozkvasom si namočíme aj ovsené vločky, zalejeme studenou vodou a necháme napučať zároveň s rozkvasom, až do prípravy cesta.
Keď máme rozkvas nakysnutý môžme sa pustiť do prípravy cesta. Obe múky si preosejeme do veľkej misy, pridáme rozkvas a napučané ovsené vločky(ak chcete použiť MD, tak ho tiež pridajte teraz) a ostatné suroviny a vymiesime hladké, trochu lepivé cesto, prikryjeme fóliou a máme 2 možnosti (ja mám radšej 1.možnosť, druhú používam málokedy, len keď sa veľmi ponáhľam s prípravou, ale to sa nestáva často, lebo si väčšinou pečenie plánujem dopredu a na kváskové dobroty sa oplatí počkať😉).
1.- pre trpezlivých: Prikryté fóliou dáme do chladničky kysnúť na 12-24 hodín, po vybratí s cestom hneď pracujeme podľa ďalšieho postupu. S takto nakysnutým cestom sa lepšie pracuje, pri spracovaní sa menej lepí, takže je príprava jednoduchšia a rýchlejšia a hlavne bez stresov, že by vám cesto mohlo prekysnúť.
2.- pre nedočkavcov: Prikryté necháme kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.
Pred samotnou prípravou koláča na finálne kysnutie si pripravíme ovocie a ovsené vločky. Ovocie s cukrom a citrónovou šťavou dáme do menšej rajničky a pridáme škrob rozmiešaný vo vode. Dáme na stredný plameň, dobre premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Plameň stiahneme na minimum a varíme kým nezačne hustnúť, len pár minút, malo by to vyzerať ako niečo medzi lekvárom a ovocnou omáčkou. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Pripravíme si panvicu, dáme na stredný plameň a nasypeme do nej 60g ovsených vločiek, pridáme maslo a dobre premiešame, pár minút pražíme, kým chytia trochu farbu, odstavíme a ešte teplé zmiešame s chia semiačkami, necháme vychladnúť.
Pripravíme si plech, asi 25x30cm, alebo okrúhly s priemerom asi 25cm a vymažeme ho trochou masla.
Cesto si vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti, každú postupne vyvaľkáme na veľkosť plechu. Prvú časť cesta položíme na dno plechu, potrieme tretinou ovocnej náplne a posypeme tretinou ovsených vločiek. Preložíme ďalšou časťou cesta, potrieme tretinou ovocnej náplne a opäť posypeme vločkami s chia, ešte raz zopakujeme a ukončíme poslednou časťou cesta. Prikryjeme a necháme kysnúť asi 1 a pol hodiny pri izbovej teplote, alebo 9-12 hodín v chladničke.
Rúru si vyhrejeme na 220°C.
Ovsené vločky dáme na panvicu, zapneme na stredný plameň a pridáme asi 10g masla, dobre premiešame a pražíme kým nechytia zlatohnedú farbu, odstavíme z ohňa, prisypeme cukor a dobre premiešame, vznikne nám chrumkavá posýpka.

Zvyšné maslo si roztopíme. Nakysnutý koláč popicháme na viacerých miestach špaldlou, alebo tenkým špicatým nožom, aby sa nám pri pečení nenafukoval nerovnomerne, posypeme opraženými vločkami a polejeme maslom, vložíme do vyhriatej rúry, zavrieme dvierka a teplotu stiahneme na 190°C. Pečieme asi 45 minút. Pred podávaním necháme úplne vychladnúť, môžme posypať práškovým cukrom.
Nech sa vydarí😉


Komentáre
Zverejnenie komentára