Snehová gaštanová roláda s čokoládou a mascarpone

  Je fajn, keď nemusíte bežať do obchodu aby ste napiekli nedeľný koláčik a všetko nájdete v špajze, prípadne dávno zabudnuté v mrazničke. Vlastne väčšina mojich receptov vzniká práve tak, že náhodou objavím doma niečo, na čo som už dávno zabudla a v tom momente sa mi v hlave kolieska začnú krútiť nenormálnou rýchlosťou, niekedy stačí pohľad, vôňa, alebo chuť a nápad je na svete. No nie vždy...

 Včera som pri revízii mrazničky a chladničky narazila na gaštanové pyré a pár pohárov vaječných bielkov, ktoré sa už dlhší čas chystám použiť na kokosové pusinky, ale keďže milujem výzvy a experimenty, tak pusinky zakaždým šli bokom. Ale bielky už mali na mále, takže najvyšší čas ich použiť.

  Najprv ma napadla tortička Pavlova, ale keď som si predstavila, ako sa v tej poslednej moje deti vŕtali a potom som to dojedala sama, tak som to hneď zavrhla. Tak čo s nimi?!?
  Hodila som do googlu "čo s vaječnými bielkami" a vyhodilo mi to kopec možností, čo mi vôbec nepomohlo. Takže naliať si kávičku, šup do knižnice a hor sa do listovania kuchárskymi knihami. Po minimálne tridsiatej piatej knihe a ďalšej šálke káve som objavila penovú roládu, skvelý nápad a roládu som už dlho nepiekla. Ešte pohľadať pár ingrediencií, čo by sa hodili ku gaštanovému pyré a šup do práce.

        Snehová gaštanová roláda s čokoládou a mascarpone

  Potrebujeme:

  na cesto:

4 bielky, asi 120g
180g cukru krupica
1ČL kukuričného škrobu
1ČL bieleho vínneho octu/citrónovej šťavy
50g preosiatej gaštanovej múky, ak nezoženiete gaštanovú, môže byť aj mandľová, alebo klasická hladká múka

  na náplň:

250g gaštanového pyré
250g mascarpone, alebo smotanového syra
150g šľahačkovej smotany
                                         

  na dokončenie:

50g strúhanej čokolády
100g pečených gaštanov

  Rúru predhrejeme na 170°C. Pripravíme si veľký plech, asi 30x40cm, trošku ho vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.

  Vaječné bielky dáme do misy mixéra a zapneme na najvyšší výkon, keď sa začne tvoriť pena, pomaly po lyžiciach pridávame cukor a šľaháme, kým nemáme lesklý, tuhý sneh. Pridáme kukuričný škrob a vínny ocot a krátko, len pár sekúnd šľaháme. Múku si preosejeme a vareškou alebo stierkou jemne zamiešame do snehu.

  Sneh preložíme na pripravený plech a špachtľou alebo stierkou dobre rozotrieme po celej ploche plechu a uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút.

  Po upečení vyberieme z rúry a necháme 10 minút chladnúť na plechu. Medzitým si pripravíme kus papiera na pečenie o veľkosti plechu a jemne ho pomastíme. Vymazanou stranou položíme na cesto a priklopíme väčšou táckou, alebo pracovnou doskou a rýchlo preklopíme. Plech odložíme a necháme cesto úplne vychladnúť.

  Zatiaľ si pripravíme náplň. Do väčšej misy dáme mascarpone a rozdrobíme gaštanové pyré, dôkladne vyšľaháme na jemný krém. Za neustáleho šľahania prilievame šľahačkovú smotanu. Krém by mal byť jemný a mal by sa ľahko rozotierať. Ak sa nám zdá ešte tuhý, môžme pridať viac šľahačkovej smotany.

  Pripravíme si ingrediencie na dokončenie, čokoládu nastrúhame na hrubom strúhadle, pečené gaštany nasekáme na menšie kúsky, asi 0,5-1cm. Ak chcete mať náplň jemnejšiu môžte gaštany namiesto sekania tiež nastrúhať.

  Po vychladnutí z cesta odlepíme papier, na ktorom sa cesto pieklo. Natrieme náplňou a posypeme čokoládou a kúskami gaštanov. Širšou stranou opatrne ale na pevno zrolujeme, zabalíme do papiera a pred podávaním necháme aspoň hodinu v chladničke stuhnúť.

  Prajem, nech sa vám koláčik vydarí a sladké maškrtenie ;-)

  Malý tip na záver: 

  Roláda je chutnejšia na druhý deň po upečení, takže odporúčam pripraviť si ju deň predom. V chladničke vydrží 3-4dni.
 

Komentáre

Obľúbené príspevky