Čokoládové srdiečka s tvarohovou penou s mascarpone
Ak sa dnes chystáte svoju milovanú polovičku prekvapiť niečim sladkým, mám pre vás malý tip. Výborný čokoládový koláčik s jemnou náplňou, poliaty čokoládou na Sv. Valentína určite poteší každého milovníka sladkého.
2 vajcia
štipka soli
80g rozpusteného masla
100g acidofilného mlieka
150g špaldovej polohrubej múky
15g kakaa
1ČL sódy bikarbóny
štipka mletej vanilky
80g malinového alebo višňového džemu
1ČL citrónovej šťavy
1ČL vody
150g jemného tvarohu
150g mascarpone
50g kyslej smotany
40g kryštálového cukru
štipka mletej vanilky
50g horkej čokolády
25g mliečnej čokolády
25g masla
jahody na ozdobu
Rúru si vyhrejeme na 180°C. Menší plech, asi 30x40cm, si trochu potrieme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
Do väčšej misy si rozklepneme vajíčka a spolu s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny. Pridáme roztopené maslo a acidofilné mlieko a dobre zašľaháme. V inej miske si zmiešame všetky sypké prísady a preosejeme. Prisypeme k tekutej zmesi a vareškou dobre premiešame, aby nám nevznikli hrudky. Cesto preložíme na plech, rovnomerne rozotrieme a dobre uhladíme, aby bolo všade rovnako hrubé.
Vložíme do rúry a pečieme pri 180°C asi 20 minút.Po upečení vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Kým nám chladne cesto, pripravíme si náplň a džem na potieranie cesta.
Do menšej rajničky si dáme džem, vodu a citrónovú šťavu. Na malom plameni len trochu zahrejeme a dôkladne premiešame, odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
Na náplň si vo väčšej mise dobre vyšľaháme tvaroh, mascarpone, kyslú smotanu a cukor s vanilkou.
Keď máme cesto vychladnuté, preklopíme ho na pracovnú dosku vrchnou stranou dolu. Otočili sme ho preto, lebo vrch cesta je chrumkavý a pri vykrajovaní by sa nám viac drobilo. Vykrajujeme čo najhustejšie vedľa seba, aby nám neostalo veľa zbytkov cesta. Všetka srdiečka zo spodnej strany, nie z tej chrumkavej, potrieme pripraveným džemom. Necháme pár minút bokom, aby džem vsiakol do cesta. Polovicu srdiečok natrieme náplňou, asi 1 a pol čajovej lyžičky na srdiečko, zlepíme dokopy a uložíme na kuchynskú mriežku, alebo na pečiaci papier a dáme na pár minút do chladničky zatuhnúť.
V miske nad parou si roztopíme čokoládu s maslom a dobre premiešame, kým sa nespojí. Medzitým si môžme pripraviť jahody na zdobenie a z chladničky vybrať vychladené srdiečka. Každé srdiečko polejeme približne jednou čajovou lyžičkou čokolády, zľahka rozotrieme a ozdobíme jahodami. Pred podávaním necháme čokoládu zatuhnúť.
A už len zapáliť sviečky, z chladničky vybrať šampanské a čakať na vašu lásku;-) Pekného Valentína všetkým :-)
Čokoládové srdiečka s tvarohovou penou s mascarpone
Potrebujeme:
100g kryštálového cukru2 vajcia
štipka soli
80g rozpusteného masla
100g acidofilného mlieka
150g špaldovej polohrubej múky
15g kakaa
1ČL sódy bikarbóny
štipka mletej vanilky
80g malinového alebo višňového džemu
1ČL citrónovej šťavy
1ČL vody
150g jemného tvarohu
150g mascarpone
50g kyslej smotany
40g kryštálového cukru
štipka mletej vanilky
50g horkej čokolády
25g mliečnej čokolády
25g masla
jahody na ozdobu
Rúru si vyhrejeme na 180°C. Menší plech, asi 30x40cm, si trochu potrieme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
Do väčšej misy si rozklepneme vajíčka a spolu s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny. Pridáme roztopené maslo a acidofilné mlieko a dobre zašľaháme. V inej miske si zmiešame všetky sypké prísady a preosejeme. Prisypeme k tekutej zmesi a vareškou dobre premiešame, aby nám nevznikli hrudky. Cesto preložíme na plech, rovnomerne rozotrieme a dobre uhladíme, aby bolo všade rovnako hrubé.
Vložíme do rúry a pečieme pri 180°C asi 20 minút.Po upečení vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Kým nám chladne cesto, pripravíme si náplň a džem na potieranie cesta.
Do menšej rajničky si dáme džem, vodu a citrónovú šťavu. Na malom plameni len trochu zahrejeme a dôkladne premiešame, odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
Na náplň si vo väčšej mise dobre vyšľaháme tvaroh, mascarpone, kyslú smotanu a cukor s vanilkou.
Keď máme cesto vychladnuté, preklopíme ho na pracovnú dosku vrchnou stranou dolu. Otočili sme ho preto, lebo vrch cesta je chrumkavý a pri vykrajovaní by sa nám viac drobilo. Vykrajujeme čo najhustejšie vedľa seba, aby nám neostalo veľa zbytkov cesta. Všetka srdiečka zo spodnej strany, nie z tej chrumkavej, potrieme pripraveným džemom. Necháme pár minút bokom, aby džem vsiakol do cesta. Polovicu srdiečok natrieme náplňou, asi 1 a pol čajovej lyžičky na srdiečko, zlepíme dokopy a uložíme na kuchynskú mriežku, alebo na pečiaci papier a dáme na pár minút do chladničky zatuhnúť.
V miske nad parou si roztopíme čokoládu s maslom a dobre premiešame, kým sa nespojí. Medzitým si môžme pripraviť jahody na zdobenie a z chladničky vybrať vychladené srdiečka. Každé srdiečko polejeme približne jednou čajovou lyžičkou čokolády, zľahka rozotrieme a ozdobíme jahodami. Pred podávaním necháme čokoládu zatuhnúť.
A už len zapáliť sviečky, z chladničky vybrať šampanské a čakať na vašu lásku;-) Pekného Valentína všetkým :-)



Komentáre
Zverejnenie komentára