Kakaové palacinky s plnkou s mascarpone a tvarohu a s jahodami
Dnes oficiálne končia fašiangy a zajtra začína 40dňový pôst, preto v niektorých krajinách dnešný deň oslavujú ako deň lievancov a palaciniek tzv. Pancake day alebo Shrove Tuesday. Takže je to posledný deň pred pôstom, kedy si doprajú nejaké ťažšie, sladké, alebo smažené jedlo, ideálne palacinky.
Ak ste mali dnes ľahší obed, doprajte sebe i svojim milovaným sladkú večeru, takú sladkú bodku za tohtoročnými fašiangami.
Nieje to nič zložité ani zdĺhavé. A aj keď mäsožravcov neuspokojíte, tak minimálne potešíte svoje deti.
3PL práškového cukru
40g kakaového prášku
1/4ČL sódy bikarbóny
450ml mlieka
30g rozpusteného masla
5 vajec
štipka soli
250g mascarpone
250g kyslej smotany
150g práškového cukru
1/4ČL mletej vanilky/ 1ČL vanilkového extraktu
250g jahôd
50g cukru
50ml dezertného vína
Najprv si pripravíme jahody, nakrájame ich na menšie kúsky a premiešame s cukrom a vínom, ak robíme pre deti, víno vynecháme. Odložíme bokom.
Cesto na palacinky pripravíme jednoducho, zmiešame spolu všetky sypké prísady a v inej miske zmiešame všetky tekuté prísady. Pomaly a za stáleho miešania, najlepšie metličkou, prilievame tekutú zmes do sypkej a vymiešame hladké cesto, aby sme nemali hrudky. Cesto necháme aspoň 10 minút odstáť, aby sa dobre spojilo.
Medzitým si pripravíme panvicu, najlepšie s neprilnavým povrchom, aby sme nemuseli použiť tuk na smaženie. Rozohrejeme si ju na strednom plameni a nalejeme na panvicu asi 1dcl cesta, rozotrieme po celej ploche a smažíme z každej strany asi pol minúty. Takto pokračujeme aj so zvyškom cesta, kým nemáme hotové všetky palacinky, mne vyšlo 15 kusov, ale to záleží od veľkosti panvice.
Palacinky necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme plnku. Vo väčšej mise dobre premiešame cukor, vanilku a tvaroh, primiešame mascarpone a kyslú smotanu.
Keď máme palacinky vychladnuté natrieme plnkou a jahodami, preložíme, alebo zrolujeme a podávame. Môžme ozdobiť čerstvým ovocím, šľahačkou, alebo čokoládovou polevou.
Prajem krásny a sladký zvyšok večera ;-)
Ak ste mali dnes ľahší obed, doprajte sebe i svojim milovaným sladkú večeru, takú sladkú bodku za tohtoročnými fašiangami.
Nieje to nič zložité ani zdĺhavé. A aj keď mäsožravcov neuspokojíte, tak minimálne potešíte svoje deti.
Kakaové palacinky s plnkou z mascarpone a tvarohu a s jahodami
Na 15ks potrebujeme:
210g polohrubej špaldovej múky/ môžte použiť aj pšeničnú hladkú3PL práškového cukru
40g kakaového prášku
1/4ČL sódy bikarbóny
450ml mlieka
30g rozpusteného masla
5 vajec
štipka soli
Na plnku:
250g jemného tvarohu250g mascarpone
250g kyslej smotany
150g práškového cukru
1/4ČL mletej vanilky/ 1ČL vanilkového extraktu
250g jahôd
50g cukru
50ml dezertného vína
Najprv si pripravíme jahody, nakrájame ich na menšie kúsky a premiešame s cukrom a vínom, ak robíme pre deti, víno vynecháme. Odložíme bokom.
Cesto na palacinky pripravíme jednoducho, zmiešame spolu všetky sypké prísady a v inej miske zmiešame všetky tekuté prísady. Pomaly a za stáleho miešania, najlepšie metličkou, prilievame tekutú zmes do sypkej a vymiešame hladké cesto, aby sme nemali hrudky. Cesto necháme aspoň 10 minút odstáť, aby sa dobre spojilo.
Medzitým si pripravíme panvicu, najlepšie s neprilnavým povrchom, aby sme nemuseli použiť tuk na smaženie. Rozohrejeme si ju na strednom plameni a nalejeme na panvicu asi 1dcl cesta, rozotrieme po celej ploche a smažíme z každej strany asi pol minúty. Takto pokračujeme aj so zvyškom cesta, kým nemáme hotové všetky palacinky, mne vyšlo 15 kusov, ale to záleží od veľkosti panvice.
Palacinky necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme plnku. Vo väčšej mise dobre premiešame cukor, vanilku a tvaroh, primiešame mascarpone a kyslú smotanu.
Keď máme palacinky vychladnuté natrieme plnkou a jahodami, preložíme, alebo zrolujeme a podávame. Môžme ozdobiť čerstvým ovocím, šľahačkou, alebo čokoládovou polevou.
Prajem krásny a sladký zvyšok večera ;-)



Komentáre
Zverejnenie komentára