Banánový koláč so slaným arašidovým karamelom
Úplnou náhodou, dnes pri záchrane dvoch banánov pred krutou a zbytočnou smrťou, vznikol výborný nedeľný dezert. Mäkučké kakaové cesto s jemnou chuťou zázvoru, obložené banánmi a preliate slaným arašidovým karamelom. Tento vynikajúci koláčik môžte podávať s kopčekom šľahačky. Ak držíte diétu, karamel môžte vynechať a podávať preliate lyžičkou jogurtu s agávovým sirupom.
100g jemného trstinového cukru
2 vajcia
150g špaldovej polohrubej múky
15g kakaového prášku
1 ČL mletého zázvoru
1 1/2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
50g jemného arašidového masla (nemusí byť)
80ml acidofilného mlieka
2 banány
1 PL trstinového cukru
40g kryštálového cukru
40g masla
40g arašidového masla hrubého alebo mleté arašidy
50g šľahačkovej smotany
1/4 ČL soli
Rúru si vyhrejeme na 180°C. Pripravíme si okrúhlu formu, ja som piekla vo forme s priemerom 20cm, môžte použiť aj širšiu max.28cm, ale v tom prípade bude cesto nižšie a treba použiť aspoň 3 banány, aby pokryli celý povrch koláča. Formu si vymastíme a vysypeme múkou.
Vo väčšej mise si rozklepneme vajcia, pridáme štipku soli a cukor a vyšľaháme do peny. Pridáme rozpustené maslo, acidofilné mlieko a arašidové maslo a všetko poriadne zašľaháme. V inej mise si zmiešame múku, kakao, mletý zázvor a sódu bikarbónu a preosejeme do misy k tekutým prísadám. Dobre premiešame, ale už bez mixéra, aby cesto zostalo pekne nadýchané. Preložíme do formy, povrch uhladíme a na husto poukladáme plátky banánov. Celé posypeme hrubším trstinovým cukrom a dáme do vyhriatej rúry asi na 45minút, ak ste použili väčšiu formu, doba pečenia sa môže skrátiť, takže po pol hodine, cesto skontrolujeme. Zapichneme špajdlu, alebo špáradlo do cesta a keď ho vytiahneme suché je koláč upečený. Vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.
Koláčik sa pokojne dá jesť aj takto, ale podľa mňa ho slaný arašidový karamel skvele dopĺňa, takže poďme na to. Do hrnca, najlepšie s hrubým dnom, nasypeme cukor a necháme bez miešania úplne rozpustiť. Pridáme maslo, arašidové maslo a poriadne rozmiešame, aby nám neostali hrudky arašidového masla. Prilejeme smotanu, premiešame a na koniec pridáme soľ.
Keď máme pripravený karamel a koláčik vychladnutý, vyklopíme ho z formy na podnos, na ktorom ho budeme podávať, prelejeme karamelom. Keďže je karamel horúci, necháme koláčik pred podávaním ešte oddýchnuť a potom hurá do toho ;-)
Prajem dobrú chuť!
Banánový koláč s arašidovým karamelom
Potrebujeme:
80g masla100g jemného trstinového cukru
2 vajcia
150g špaldovej polohrubej múky
15g kakaového prášku
1 ČL mletého zázvoru
1 1/2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
50g jemného arašidového masla (nemusí byť)
80ml acidofilného mlieka
2 banány
1 PL trstinového cukru
40g kryštálového cukru
40g masla
40g arašidového masla hrubého alebo mleté arašidy
50g šľahačkovej smotany
1/4 ČL soli
Rúru si vyhrejeme na 180°C. Pripravíme si okrúhlu formu, ja som piekla vo forme s priemerom 20cm, môžte použiť aj širšiu max.28cm, ale v tom prípade bude cesto nižšie a treba použiť aspoň 3 banány, aby pokryli celý povrch koláča. Formu si vymastíme a vysypeme múkou.
Vo väčšej mise si rozklepneme vajcia, pridáme štipku soli a cukor a vyšľaháme do peny. Pridáme rozpustené maslo, acidofilné mlieko a arašidové maslo a všetko poriadne zašľaháme. V inej mise si zmiešame múku, kakao, mletý zázvor a sódu bikarbónu a preosejeme do misy k tekutým prísadám. Dobre premiešame, ale už bez mixéra, aby cesto zostalo pekne nadýchané. Preložíme do formy, povrch uhladíme a na husto poukladáme plátky banánov. Celé posypeme hrubším trstinovým cukrom a dáme do vyhriatej rúry asi na 45minút, ak ste použili väčšiu formu, doba pečenia sa môže skrátiť, takže po pol hodine, cesto skontrolujeme. Zapichneme špajdlu, alebo špáradlo do cesta a keď ho vytiahneme suché je koláč upečený. Vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.
Koláčik sa pokojne dá jesť aj takto, ale podľa mňa ho slaný arašidový karamel skvele dopĺňa, takže poďme na to. Do hrnca, najlepšie s hrubým dnom, nasypeme cukor a necháme bez miešania úplne rozpustiť. Pridáme maslo, arašidové maslo a poriadne rozmiešame, aby nám neostali hrudky arašidového masla. Prilejeme smotanu, premiešame a na koniec pridáme soľ.
Keď máme pripravený karamel a koláčik vychladnutý, vyklopíme ho z formy na podnos, na ktorom ho budeme podávať, prelejeme karamelom. Keďže je karamel horúci, necháme koláčik pred podávaním ešte oddýchnuť a potom hurá do toho ;-)
Prajem dobrú chuť!




Komentáre
Zverejnenie komentára