Galetky s rebarborou a jahodami

  Vďačná kombinácia jahôd a rebarbory doplnená ľahkým chrumkavým cestom a krémovým mascarpone.

 Taký jednoduchý letný koláčik...

                      Galetky s rebarborou a jahodami


  Na 2 koláče potrebujeme:

325g špaldovej celozrnnej múky
80g ovsených vločiek
2PL chia semiačok
3PL kokosového cukru
1/2ČL soli
100g masla
100g kokosového oleja
100g acidofilného mlieka/kefír

250g mascarpone
2 žĺtky
1ČL vanilkového extraktu/1/4ČL mletej vanilky
3PL kokosového cukru

150g rebarbory
250g jahôd
2PL kokosového cukru
kôra a šťava z 1 citróna
1ČL čerstvého tymiánu

1 vajce
1PL kokosového cukru

  Rúru si vyhrejeme na 200°C, plech si vystelieme papierom na pečenie a nasypeme naň ovsené vločky, chia semiačka a 3PL kokosového cukru, premiešame a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme kým vločky nezískajú peknú zlatohnedú farbu.  Necháme vychladnúť.

  Do kuchynského robota so sekáčikom si odvážime múku, pridáme soľ, opečené ovsené vločky a maslo a mixujeme kým zmes nevyzerá ako hrubá strúhanka. Potom pridáme kokosový olej a acidofilné mlieko a mixujeme kým sa všetko pekne spolu spojí. Vyberieme z robota a rozdelíme na dve rovnaké časti, každú zvlášť zabalíme do fólie a uložíme stuhnúť do chladničky aspoň na pol hodinu(ja som nechala cez noc).

  Medzitým si pripravíme ovocie, jahody nakrájame na štvrtiny a rebarboru na asi pol centimetrové kúsky(plátky), vložíme spolu do misy, posypeme 2PL kokosového cukru a prelejeme citrónovou šťavou. Pridáme kôru z citróna, nasekaný tymián a dobre spolu premiešame.

  Pripravíme si náplň, ktorá pôjde na koláč pod ovocie. V menšej miske si metličkou zmiešame mascarpone, žĺtky, vanilku a 3PL kokosového cukru.

  Cesto si vyberieme z chladničky(ak máme teplovzdušnú rúru, môžme piecť oba koláče naraz na dvoch plechoch, ak nie vyberieme z chladničky len jednu časť cesta a druhú časť cesta vyberieme z chladničky až 15-20minút pred dopečením prvého koláča). Rúru si vyhrejeme na 185°C, plechy si vystelieme papierom na pečenie.

  Cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, preložíme na plech a do stredu rozotrieme polovičku mascarponovej náplne, kraje, asi 5-7cm, nenatierame. Na náplň rovnomerne rozložíme polovičku ovocnej zmesi a prelejeme aj troškou šťavy z ovocnej zmesi. Nenatreté okraje cesta zahneme smerom do stredu koláča, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom.

  Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 45minút. Tak isto postupujeme aj s druhou polovicou cesta.

  Pred servírovaním môžme ozdobiť lístkami mäty a posypať práškovým cukrom. Je dobrý aj teplý, takže nemusíme čakať kým úplne vychladne.

  Prajem dobrú chuť😉 

Komentáre

Obľúbené príspevky