Domáce kysnuté knedle
A keď už som pri tom kysnutom ceste, rovno sa s vami podelím aj o recept na domáce kysnuté knedle. Skúšala som už mnoho receptov, ale nikdy to nebolo ono, vždy tomu niečo chýbalo.
Minulý víkend som robila sviečkovú na smotane a k nej sa najlepšie hodí fajná čerstvá knedľa, tak som sa trochu posnažila a konečne to vyšlo. Cesto je hutnejšie, takže sa najedia aj náročnejší stravníci, no napriek tomu je mäkké a veľmi chutné vďaka žemličkám namočeným v masle a mlieku.
Z tejto dávky vyjdú štyri knedle, asi 20-25cm dlhé. Fotka nieje síce najlepšia, ale musíte mi prepáčiť, lebo keď na vás kričia tri hladné krky, tak v tej rýchlosti to už lepšie ani nemohlo byť.
2ČL cukru
15g sušeného droždia
2 vajcia
2ČL soli
330g polohrubej múky
330g špaldovej krupice(môže byť aj pšeničná)
2 žemle alebo rožky
25g roztopeného masla
75ml vlažného mlieka
Vo väčšej mise zmiešame obe múky so soľou. V strede si vyhĺbime jamku, do ktorej nasypeme cukor, droždie, prilejeme asi tretinu mlieka a necháme 5 minút na teple, kým vzíde kvások. Potom pridáme vajcia a zvyšok mlieka a vymiesime hladké cesto. Bude sa zdať tuhé, ale tak to má byť. Prikryjeme utierkou alebo fóliou a odložíme na teplé miesto, na hodinu kysnúť.
Medzitým si žemle nakrájame na malé kocky, dáme do misy a zalejeme roztopeným maslom a mliekom, dobre premiešame a odložíme bokom, kým žemle nasiaknu.
Keď máme cesto nakysnuté, múkou poprášime pracovnú dosku, vyberieme na ňu cesto a zapracuje do neho namočené žemle. Ja som trochu podvádzala, cesto som si rozvaľkala, najviac ako to šlo, rozhádzala som naň žemle, zrolovala a trochu premiesila. Cesto si rozdelíme na štyri časti, vytvarujeme šišky a prikryté utierkou necháme ešte 15-20minút kysnúť.
Na dno väčšieho hrnca nalejeme vodu, vložíme parák na knedle, vodu privedieme k varu, vložíme knedle a paríme 15 minút. Hotové vyberieme a pár krát popicháme špajdlou alebo vidličkou.
Dobrú chuť;-)
Minulý víkend som robila sviečkovú na smotane a k nej sa najlepšie hodí fajná čerstvá knedľa, tak som sa trochu posnažila a konečne to vyšlo. Cesto je hutnejšie, takže sa najedia aj náročnejší stravníci, no napriek tomu je mäkké a veľmi chutné vďaka žemličkám namočeným v masle a mlieku.
Z tejto dávky vyjdú štyri knedle, asi 20-25cm dlhé. Fotka nieje síce najlepšia, ale musíte mi prepáčiť, lebo keď na vás kričia tri hladné krky, tak v tej rýchlosti to už lepšie ani nemohlo byť.
Potrebujeme:
250ml vlažného mlieka2ČL cukru
15g sušeného droždia
2 vajcia
2ČL soli
330g polohrubej múky
330g špaldovej krupice(môže byť aj pšeničná)
2 žemle alebo rožky
25g roztopeného masla
75ml vlažného mlieka
Vo väčšej mise zmiešame obe múky so soľou. V strede si vyhĺbime jamku, do ktorej nasypeme cukor, droždie, prilejeme asi tretinu mlieka a necháme 5 minút na teple, kým vzíde kvások. Potom pridáme vajcia a zvyšok mlieka a vymiesime hladké cesto. Bude sa zdať tuhé, ale tak to má byť. Prikryjeme utierkou alebo fóliou a odložíme na teplé miesto, na hodinu kysnúť.
Medzitým si žemle nakrájame na malé kocky, dáme do misy a zalejeme roztopeným maslom a mliekom, dobre premiešame a odložíme bokom, kým žemle nasiaknu.
Keď máme cesto nakysnuté, múkou poprášime pracovnú dosku, vyberieme na ňu cesto a zapracuje do neho namočené žemle. Ja som trochu podvádzala, cesto som si rozvaľkala, najviac ako to šlo, rozhádzala som naň žemle, zrolovala a trochu premiesila. Cesto si rozdelíme na štyri časti, vytvarujeme šišky a prikryté utierkou necháme ešte 15-20minút kysnúť.
Na dno väčšieho hrnca nalejeme vodu, vložíme parák na knedle, vodu privedieme k varu, vložíme knedle a paríme 15 minút. Hotové vyberieme a pár krát popicháme špajdlou alebo vidličkou.
Dobrú chuť;-)



Komentáre
Zverejnenie komentára