Domáce kysnuté knedle

  A keď už som pri tom kysnutom ceste, rovno sa s vami podelím aj o recept na domáce kysnuté knedle. Skúšala som už mnoho receptov, ale nikdy to nebolo ono, vždy tomu niečo chýbalo.

 Minulý víkend som robila sviečkovú na smotane a k nej sa najlepšie hodí fajná čerstvá knedľa, tak som sa trochu posnažila a konečne to vyšlo. Cesto je hutnejšie, takže sa najedia aj náročnejší stravníci, no napriek tomu je mäkké a veľmi chutné vďaka žemličkám namočeným v masle a mlieku.
 
  Z tejto dávky vyjdú štyri knedle, asi 20-25cm dlhé. Fotka nieje síce najlepšia, ale musíte mi prepáčiť, lebo keď na vás kričia tri hladné krky, tak v tej rýchlosti to už lepšie ani nemohlo byť.

  Potrebujeme:

  250ml vlažného mlieka
  2ČL cukru
  15g sušeného droždia
  2 vajcia
  2ČL soli
  330g polohrubej múky
  330g špaldovej krupice(môže byť aj pšeničná)

  2 žemle alebo rožky
  25g roztopeného masla
  75ml vlažného mlieka

  Vo väčšej mise zmiešame obe múky so soľou. V strede si vyhĺbime jamku, do ktorej nasypeme cukor, droždie, prilejeme asi tretinu mlieka a necháme 5 minút na teple, kým vzíde kvások. Potom pridáme vajcia a zvyšok mlieka a vymiesime hladké cesto. Bude sa zdať tuhé, ale tak to má byť. Prikryjeme utierkou alebo fóliou a odložíme na teplé miesto, na hodinu kysnúť.

  Medzitým si žemle nakrájame na malé kocky, dáme do misy a zalejeme roztopeným maslom a mliekom, dobre premiešame a odložíme bokom, kým žemle nasiaknu.

  Keď máme cesto nakysnuté, múkou poprášime pracovnú dosku, vyberieme na ňu cesto a zapracuje do neho namočené žemle. Ja som trochu podvádzala, cesto som si rozvaľkala, najviac ako to šlo, rozhádzala som naň žemle, zrolovala a trochu premiesila. Cesto si rozdelíme na štyri časti, vytvarujeme šišky a prikryté utierkou necháme ešte 15-20minút kysnúť.

  Na dno väčšieho hrnca nalejeme vodu, vložíme parák na knedle, vodu privedieme k varu, vložíme knedle a paríme 15 minút. Hotové vyberieme a pár krát popicháme špajdlou alebo vidličkou.

  Dobrú chuť;-)

Komentáre

Obľúbené príspevky