Špaldová jogurtová bábovka s čučoriedkami
Opäť je tu nedeľa a k nedeli neodmysliteľne patrí nejaký fajný výdatný obed a po ňom niečo sladké. Dlhé roky, kým sme ešte nepoznali kdejaké rýchle dezerty, cupcakes a mafiny, bývalo zvykom v nedeľu piecť bábovku. A keďže som už bábovku dlhšie nepiekla, rozhodla som sa oprášiť bábovkovú formu a vymyslieť nejaký odľahčený recept. Odľahčený, lebo, teda aspoň u nás doma býva nedeľný obed dosť výdatný a ťažší na strávenie.
Bábovka je celošpaldová s kokosovým cukrom a jogurtom, takže si ju môžte kľudne dopriať aj keď ste na diéte. A napriek tomu chutí tak výborne, že ani najväčší odporcovia zdravej výživy vás nebudú podozrievať, že ste im naservírovali light verziu. Takže hurá do toho a garantujem vám, že o túto bábovku bude bitka;-) U nás mala taký úspech, že som si recept trošku prispôsobila a upiekla podľa neho úžasnú pomarančovo-mandľovú graffiti tortičku na oslavu narodenín mojej sesternice... receptík tiež v blízkej dobe pribudne na blog.
4 vajcia
170g jogurtu
200ml kokosového oleja
300g polohrubej špaldovej múky
3 1/2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL citrónovej kôry
1PL citrónovej šťavy
štipka soli
1/2 hrnčeka čučoriedok
Rúru si vyhrejeme na 180°C. Formu si vymažeme kokosovým olejom a vysypeme múkou.
Pripravíme si dve väčšie misky, rozklepneme si vajíčka a do jednej misky dáme žĺtky a do druhej bielky, tie odložíme bokom. K žĺtkom prisypeme cukor a vyšľaháme do peny, pridáme jogurt, roztopený kokosový olej, citrónovú kôru a šťavu a dobre vyšľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva, prisypeme k cestu a premiešame, už nešľaháme mixérom. Primiešame čučoriedky, ak sú veľké, rozkrojíme na polovice.
Do misky s bielkami pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ten opatrne vmiešame do cesta. Cesto preleje do formy a pečieme asi hodinu na 180°C. Po upečení necháme vo forme chladnúť asi polhodinu, potom opatrne preklopíme a necháme na mriežke do úplného vychladnutia. Pred podávaním môžme poprášiť práškovým cukrom. Ja mám veľmi rada na raňajky dva plátky bábovky preliate jogurtom, posypané čerstvým ovocím a preliate buď medom, javorovým, alebo agávovým sirupom.
Prajem dobrú chuť:-)
Bábovka je celošpaldová s kokosovým cukrom a jogurtom, takže si ju môžte kľudne dopriať aj keď ste na diéte. A napriek tomu chutí tak výborne, že ani najväčší odporcovia zdravej výživy vás nebudú podozrievať, že ste im naservírovali light verziu. Takže hurá do toho a garantujem vám, že o túto bábovku bude bitka;-) U nás mala taký úspech, že som si recept trošku prispôsobila a upiekla podľa neho úžasnú pomarančovo-mandľovú graffiti tortičku na oslavu narodenín mojej sesternice... receptík tiež v blízkej dobe pribudne na blog.
Špaldová jogurtová bábovka s čučoriedkami
Potrebujeme:
280g kokosového cukru/ môže byť aj trstinový4 vajcia
170g jogurtu
200ml kokosového oleja
300g polohrubej špaldovej múky
3 1/2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL citrónovej kôry
1PL citrónovej šťavy
štipka soli
1/2 hrnčeka čučoriedok
Rúru si vyhrejeme na 180°C. Formu si vymažeme kokosovým olejom a vysypeme múkou.
Pripravíme si dve väčšie misky, rozklepneme si vajíčka a do jednej misky dáme žĺtky a do druhej bielky, tie odložíme bokom. K žĺtkom prisypeme cukor a vyšľaháme do peny, pridáme jogurt, roztopený kokosový olej, citrónovú kôru a šťavu a dobre vyšľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva, prisypeme k cestu a premiešame, už nešľaháme mixérom. Primiešame čučoriedky, ak sú veľké, rozkrojíme na polovice.
Do misky s bielkami pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ten opatrne vmiešame do cesta. Cesto preleje do formy a pečieme asi hodinu na 180°C. Po upečení necháme vo forme chladnúť asi polhodinu, potom opatrne preklopíme a necháme na mriežke do úplného vychladnutia. Pred podávaním môžme poprášiť práškovým cukrom. Ja mám veľmi rada na raňajky dva plátky bábovky preliate jogurtom, posypané čerstvým ovocím a preliate buď medom, javorovým, alebo agávovým sirupom.
Prajem dobrú chuť:-)



Komentáre
Zverejnenie komentára