Kávovo mandľové šuhajdy, Pistáciové grilážky, Makové srdiečka, Kysnutá roláda na slano, Panettone
Niekomu úplne stačí bežný predvianočný stres, čo zahŕňa nákupy darčekov, nákupy a príprava jedla, pečenie pre rodinu... Ale mne nie. Okrem toho všetkého vianočného besnenia, niekoľkých objednávok vianočných koláčikov, čerstvého pečiva a zopár narodeninových tortičiek, som toho všetkého ešte nemala dosť a pustila som sa do vymýšľania nových vianočných koláčikov. Viacmenej sú to verzie klasických vianočných koláčikov, ktoré všetci dobre poznáme, ale ja som sa rozhodla spraviť ich trochu chutnejšie a jedny dokonca aj trošku zdravšie. Takže ako inšpiráciu na ďalšie Vianoce tu máme vynovené šuhajdy s mandľovo-kávovou náplňou, luxusné pistáciové grilážky so slaným karamelom a makové srdiečka. A aby toho nebolo málo, ešte jedno slané pečivo vhodné ako silvestrovské občerstvenie, ktoré vám zaberie menej času na prípravu ako klasické chlebíčky či jednohubky. A panettone, čo je talianska verzia našej vianočky, len o čosi jemnejšia a šťavnatejšia.
100g salka
75g masla
50ml šľahačkovej smotany
60g mletých mandlí
60g mandľového masla
2PL vanilkového cukru
1/2PL amaretta(mandľový likér)
1/2PL kahlúa(kávový likér)
400g horkej čokolády
200g kávovej čokolády
250g cery, masla alebo kokosového oleja
na ozdobu plátky, alebo polené mandle
Do hrnca na malý plameň dáme ohriať a rozpustiť salko, maslo, šľahačkovú smotanu a vanilkový cukor. Keď sa cukor rozpustí, pridáme mleté mandle, mandľové maslo a oba likéry, dobre zamiešame a už len krátko, asi minútku povaríme. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
Zatiaľ si vo vodnom kúpeli roztopíme obe čokolády a ceru. Dobre premiešame, aby sa čokoláda s tukom dobre spojili a môžeme začať plniť košíčky. Najprv začneme čokoládou, na dno každého košíčka dáme približne 1 čajovú lyžičku, asi 5 ml čokolády. Ja som si čokoládu natiahla do injekčnej striekačky, šlo to rýchlejšie, jednoduchšie a hlavne mi to všade nekvapkalo ako z lyžičky, takže ak máte po ruke podobný zlepšovák, neváhajte ho použiť, nebudete musieť drhnúť pol kuchyne od čokolády. Takto si naplníme všetky košíčky a necháme 10-15minút postáť, aby nám to mierne stuhlo, ale nedávame do chladničky, čokoláda by stuhla príliš a nespojila by sa s náplňou. Teraz do každého košíčka dáme asi za lyžičku náplne, dobre sa to robí s dvomi lyžičkami, jednou naberáme a druhou si pomáhame zošuchnúť náplň do košíčka, aby sme si nezababrali ručičky. Keď máme náplň rozdelenú, tentokrát už nemusíme čakať a nechať stuhnúť, rovno doplníme ďalšou vrstvou čokolády, tak aby bola náplň celá zaliata, skrytá pod čokoládou. Keď máme všetky košíčky naplnené, opäť ich necháme trochu stuhnúť, asi 10-15minút, kým začneme zdobiť, lebo mandle by sa nám v príliš tekutej čokoláde utopili. Takže vyčkať času a najprv vyskúšať na jednom košíčku, či držia pekne na vrchu, aby sme si zbytočne nepokazili celú várku. Tak a teraz už môžu košíčky pokojne oddychovať v chladničky až kým nepríde návšteva, alebo mlsné jazýčky našich detí. Nech sa vám vydaria;-)
Pozn.: pokiaľ nemáte mandľový alebo kávový likér, nič sa nedeje. Môžete použiť aj rum, prípadne orechovica môže byť fajn v tejto kombinácii.
Pozn.: ak vám náhodou niečo ostane, žiadny strach všetko sa dá zužitkovať, mne tiež ostalo niečo navyše z náplne aj z čokolády. Stačí všetko spolu premiešať a naplniť formičky na ľad, prípadne ozdobiť mandľou, orieškom alebo cukrovým zdobením, dať do chladničky stuhnúť a máme fajnové domáce bonbóny.
250g masla
1 salko
1/2ČL soli
150g drvených pistácií
6ks tortových oblátok
Cukor si roztopíme na karamel, najlepšie v širšej panvici, aby bola vrstva cukru čo najtenšia, lepšie a rýchlejšie sa roztopí a nemal by tak rýchlo prihárať. Karamel zásadne nemiešame, počkáme kým sa všetok cukor úplne roztopí a opatrne pridáme maslo, teraz začneme intenzívne miešať a pridáme salko, keď sa všetko pekne spojí, odstavíme z ohňa, pridáme soľ a pistácie a poriadne premiešame.
Zmes necháme trochu vychladnúť, lebo horúca by sa nám veľmi roztiekla. Na jednu tortovú oblátku nalejeme približne jeden a pol polievkovej naberačky karamelu a rozotrieme asi centimeter od kraja, nie úplne ku kraju, lebo keď priklopíme a pritlačíme ďalšiu oblátku, karamel sa ešte trochu roztečie.
Ja robím 2poschodové, takže tri oblátky a dve vrstvy karamelu. Dobre pritlačíme, no nie veľmi silno, aby sme nevytlačili von karamel, zaťažíme napríklad knihou a necháme cez noc v chladničke stuhnúť. A už si len vychutnávame úžasné spojenie slaného karamelu a pistácií, skutočne božské;-)
A tak vznikol recept na tieto voňavé a chutné srdiečka. Aj keď Vianoce sú viacmenej o hojnosti a dobrom jedle, môžme si niektoré jedlá trochu odľahčiť.
110g pohánkovej múky
100g špaldovej hladkej múky
50g trstinového práškového cukru
80g maku(40g mletý+40g nemletý)
štipka mletej vanilky
štipka soli
citrónová kôra a 1PL citrónovej šťavy
vanilkový cukor
Postupujeme ako pri príprave cesta na vanilkové rožky, všetko spolu rýchlo spracujeme. Pokiaľ máte kuchynský robot, dosť vám uľahčí prácu, v tom prípade postupujeme nasledovne: obe múky, mak, pr. cukor, soľ, vanilku, citrónovú kôru a vychladené maslo nakrájané na kocky rýchlo rozmixujeme, malo by to vyzerať ako strúhanka. Pridáme citrónovú šťavu a mixujeme kým sa všetko nespojí, len krátko, dĺžka oboch mixovaní by mala byť len niekoľko sekúnd, aby sa maslo pri spracovaní veľmi nerozpustilo. Z robota vyberieme, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na pol hodinu. Potom cesto rýchlo rozvaľkáme, povykrajujeme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C asi 8minút. Po upečení necháme pár minút vychladnúť a ešte za tepla obaľujeme v zmesi práškového trstinového cukru a vanilkového cukru.
7g soli
7g sušeného droždia
150ml vlažného mlieka
2 vajcia
125g zmäknuté masla
100g šunky
hrsť čerstvého baby špenátu
soľ, mleté korenie
30g parmezánu
20g strúhaného parmezánu
Do väčšej misy nasypeme múku a soľ a premiešame. V strede spravíme jamku, nasypeme do nej sušené droždie a zalejeme asi tretinou vlažného mlieka, prikryjeme utierkou a počkáme pár minút kým vzíde kvások. Keď nám kvások pekne bublinkuje pridáme vajcia, maslo a zbytok mlieka a vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme fóliou a necháme kysnúť kým zdvojnásobí objem, asi hodinu.
Medzitým si môžme pripraviť suroviny na náplň, mozzarellu nakrájame na malé kocky, alebo natrháme, plátky šunky nakrájame na rezančeky a parmezán si nastrúhame.
Keď nám cesto nakysne, zľahka si pomúčime dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik, asi 40x50cm, po šírke rozrežeme na tri rovnaké časti. Po celej ploche rozložíme špenát, šunku a mozzarellu. Trochu osolíme, okoreníme a posypeme strúhaným parmezánom.
Opatrne zrolujeme a snažíme sa aby nám nič netrčalo, aby pri pečení syr veľmi nevytekal.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté necháme ešte pol hodinu kysnúť.
Rúru si predhrejeme na 200°C, rolády hojne potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme parmezánom. Pečieme do zlatohneda, 30-40minút. Pred podávaním necháme vychladnúť, aj keď tá vôňa vás bude lákať načať to hneď, horúce by sa to jesť nemalo.
7g sušeného droždia
70g cukru krupica
150g roztopeného masla
3 vajcia
1ČL vanilkového extraktu
kôra z 1 citróna
kôra z 1 pomaranča
300g hladkej múky
štipka soli
30g sušeného ovocia
40g nasekanej horkej čokolády
1 1/2PL rumu
50g kandovanej citrusovej kôry
1PL práškového cukru
1PL vaječného bielku
V menšej miske si zmiešame mlieko, droždie a jednu čajovú lyžičku cukru a necháme na teplom mieste vzísť kvások. V inej miske si rozšľaháme vajcia, pridáme rozpustené maslo, zvyšný cukor, vanilkový extrakt a kôru z pomaranča a citróna. Vo veľkej mise si dobre rozmiešame múku so soľou a pridáme kvások a vajíčkovú zmes. Vypracujeme hladké cesto, má byť redšie a lepivé. Väčšiu misu si vymažeme maslom a preložíme do nej vymiesené cesto, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť, ideálne cez noc v chladničke. Ak nemáte čas, stačí prikryť a nechať na teplom mieste 1-1,5hodiny, kým zdvojnásobí objem.
V menšej rajničke si ohrejeme rum a pridáme sušené ovocie, ja som použila sušené marhule a slivky, ktoré som si predtým nakrájala na menšie kúsky, asi veľkosti hrozienok. Na najmenšom plameni povaríme asi päť minút, odstavíme a necháme odležať, aby ovocie nasiaklo všetok rum.
Keď máme cesto nakysnuté, zapracujeme doň to fajné rumom nacucané sušené ovocie, nasekanú čokoládu a kandovanú citrusovú kôru a opäť necháme prikryté pol hodinu kysnúť.
Medzitým si pripravíme formu na pečenie. Mala by to byť okrúhla forma o priemere 20cm s vysokým okrajom, dostať aj originál papierové košíčky na panettone, do ktorých priamo vložíme cesto kysnúť aj piecť. Ale keďže som si toto pečivo vymyslela na poslednú chvíľu, nemala som čas zháňať originál formu, alebo košíčky. Takže som si obyčajnú tortovú formu trochu vymazala maslom a z papiera na pečenie vystrihla pás dlhý ako obvod formy a vysoký 30cm, prehneme na polovice aby bol pevnejší, takže výška bude 15cm, čo stačí na to ako nám cesto vyskočí pri kysnutí. Papier tiež trochu potrieme maslom a vyložíme ním okraj formy.
Cesto zľahka premiesime a preložíme do pripravenej formy, necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nesiaha po okraj formy, asi 1 a pol hodiny.
Rúru si vyhrejeme na 180°C. V menšej miske si zmiešame vaječný bielok a práškový cukor, prisypeme plátky mandlí a zľahka premiešame, týmto potrieme vrch panettone a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme do zlatohneda, asi 45minút. Po upečení necháme chladnúť vo forme asi 20-30minút, potom vyberieme a necháme na mriežke do úplného vychladnutia. Skladujeme zabalené v čistej kuchynskej utierke, takto nám to vydrží čerstvé 5-7dní. Dúfam, že sa vydarí ;-)
Kávovo mandľové šuhajdy
Na 50 ks potrebujeme:
papierové košíčky100g salka
75g masla
50ml šľahačkovej smotany
60g mletých mandlí
60g mandľového masla
2PL vanilkového cukru
1/2PL amaretta(mandľový likér)
1/2PL kahlúa(kávový likér)
400g horkej čokolády
200g kávovej čokolády
250g cery, masla alebo kokosového oleja
na ozdobu plátky, alebo polené mandle
Do hrnca na malý plameň dáme ohriať a rozpustiť salko, maslo, šľahačkovú smotanu a vanilkový cukor. Keď sa cukor rozpustí, pridáme mleté mandle, mandľové maslo a oba likéry, dobre zamiešame a už len krátko, asi minútku povaríme. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
Zatiaľ si vo vodnom kúpeli roztopíme obe čokolády a ceru. Dobre premiešame, aby sa čokoláda s tukom dobre spojili a môžeme začať plniť košíčky. Najprv začneme čokoládou, na dno každého košíčka dáme približne 1 čajovú lyžičku, asi 5 ml čokolády. Ja som si čokoládu natiahla do injekčnej striekačky, šlo to rýchlejšie, jednoduchšie a hlavne mi to všade nekvapkalo ako z lyžičky, takže ak máte po ruke podobný zlepšovák, neváhajte ho použiť, nebudete musieť drhnúť pol kuchyne od čokolády. Takto si naplníme všetky košíčky a necháme 10-15minút postáť, aby nám to mierne stuhlo, ale nedávame do chladničky, čokoláda by stuhla príliš a nespojila by sa s náplňou. Teraz do každého košíčka dáme asi za lyžičku náplne, dobre sa to robí s dvomi lyžičkami, jednou naberáme a druhou si pomáhame zošuchnúť náplň do košíčka, aby sme si nezababrali ručičky. Keď máme náplň rozdelenú, tentokrát už nemusíme čakať a nechať stuhnúť, rovno doplníme ďalšou vrstvou čokolády, tak aby bola náplň celá zaliata, skrytá pod čokoládou. Keď máme všetky košíčky naplnené, opäť ich necháme trochu stuhnúť, asi 10-15minút, kým začneme zdobiť, lebo mandle by sa nám v príliš tekutej čokoláde utopili. Takže vyčkať času a najprv vyskúšať na jednom košíčku, či držia pekne na vrchu, aby sme si zbytočne nepokazili celú várku. Tak a teraz už môžu košíčky pokojne oddychovať v chladničky až kým nepríde návšteva, alebo mlsné jazýčky našich detí. Nech sa vám vydaria;-)
Pozn.: pokiaľ nemáte mandľový alebo kávový likér, nič sa nedeje. Môžete použiť aj rum, prípadne orechovica môže byť fajn v tejto kombinácii.
Pozn.: ak vám náhodou niečo ostane, žiadny strach všetko sa dá zužitkovať, mne tiež ostalo niečo navyše z náplne aj z čokolády. Stačí všetko spolu premiešať a naplniť formičky na ľad, prípadne ozdobiť mandľou, orieškom alebo cukrovým zdobením, dať do chladničky stuhnúť a máme fajnové domáce bonbóny.
Luxusné pistáciové grilážky
Soli sa v tomto recepte nebojte, ku karamelu sa nenormálne hodí. Tiež som prvý krát mala obavy, ale keď som ochutnala, bolo to božské. Pozor však na pistácie, ak zoženiete len solené, pridajte do karamelu o polovicu menej soli.Potrebujeme:
300g krištáľového cukru250g masla
1 salko
1/2ČL soli
150g drvených pistácií
6ks tortových oblátok
Cukor si roztopíme na karamel, najlepšie v širšej panvici, aby bola vrstva cukru čo najtenšia, lepšie a rýchlejšie sa roztopí a nemal by tak rýchlo prihárať. Karamel zásadne nemiešame, počkáme kým sa všetok cukor úplne roztopí a opatrne pridáme maslo, teraz začneme intenzívne miešať a pridáme salko, keď sa všetko pekne spojí, odstavíme z ohňa, pridáme soľ a pistácie a poriadne premiešame.
Zmes necháme trochu vychladnúť, lebo horúca by sa nám veľmi roztiekla. Na jednu tortovú oblátku nalejeme približne jeden a pol polievkovej naberačky karamelu a rozotrieme asi centimeter od kraja, nie úplne ku kraju, lebo keď priklopíme a pritlačíme ďalšiu oblátku, karamel sa ešte trochu roztečie.
Ja robím 2poschodové, takže tri oblátky a dve vrstvy karamelu. Dobre pritlačíme, no nie veľmi silno, aby sme nevytlačili von karamel, zaťažíme napríklad knihou a necháme cez noc v chladničke stuhnúť. A už si len vychutnávame úžasné spojenie slaného karamelu a pistácií, skutočne božské;-)
Makové srdiečka
Keď som pred Vianocami pripravovala cesto na vanilkové rožky, napadlo mi, prečo nevyskúšať niečo zdravšie. Pri strúhaní citrónovej kôry som si okamžite vybavila mak a vôňu pohánkovej múky.A tak vznikol recept na tieto voňavé a chutné srdiečka. Aj keď Vianoce sú viacmenej o hojnosti a dobrom jedle, môžme si niektoré jedlá trochu odľahčiť.
Potrebujeme:
170g masla110g pohánkovej múky
100g špaldovej hladkej múky
50g trstinového práškového cukru
80g maku(40g mletý+40g nemletý)
štipka mletej vanilky
štipka soli
citrónová kôra a 1PL citrónovej šťavy
Na obaľovanie:
trstinový práškový cukorvanilkový cukor
Postupujeme ako pri príprave cesta na vanilkové rožky, všetko spolu rýchlo spracujeme. Pokiaľ máte kuchynský robot, dosť vám uľahčí prácu, v tom prípade postupujeme nasledovne: obe múky, mak, pr. cukor, soľ, vanilku, citrónovú kôru a vychladené maslo nakrájané na kocky rýchlo rozmixujeme, malo by to vyzerať ako strúhanka. Pridáme citrónovú šťavu a mixujeme kým sa všetko nespojí, len krátko, dĺžka oboch mixovaní by mala byť len niekoľko sekúnd, aby sa maslo pri spracovaní veľmi nerozpustilo. Z robota vyberieme, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na pol hodinu. Potom cesto rýchlo rozvaľkáme, povykrajujeme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C asi 8minút. Po upečení necháme pár minút vychladnúť a ešte za tepla obaľujeme v zmesi práškového trstinového cukru a vanilkového cukru.
Kysnutá roláda na slano
Písala som, že je to jednoduchšie ako jednohubky. Áno, lebo keď si vezmete, koľko času strávite prípravou, krájaním, natieraním, zdobením, áno, je kysnuté a treba si počkať, ale kým cesto odpočíva, máte čas na prípravu iných vecí, alebo kľudne aj na prechádzku s deťmi. Z cesta vyjdu tri rolády, veľké asi ako bagety.Potrebujeme:
350g hladkej múky7g soli
7g sušeného droždia
150ml vlažného mlieka
2 vajcia
125g zmäknuté masla
na náplň:
2x125g mozzarelly100g šunky
hrsť čerstvého baby špenátu
soľ, mleté korenie
30g parmezánu
na potieranie:
1 vajce20g strúhaného parmezánu
Do väčšej misy nasypeme múku a soľ a premiešame. V strede spravíme jamku, nasypeme do nej sušené droždie a zalejeme asi tretinou vlažného mlieka, prikryjeme utierkou a počkáme pár minút kým vzíde kvások. Keď nám kvások pekne bublinkuje pridáme vajcia, maslo a zbytok mlieka a vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme fóliou a necháme kysnúť kým zdvojnásobí objem, asi hodinu.
Medzitým si môžme pripraviť suroviny na náplň, mozzarellu nakrájame na malé kocky, alebo natrháme, plátky šunky nakrájame na rezančeky a parmezán si nastrúhame.
Keď nám cesto nakysne, zľahka si pomúčime dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik, asi 40x50cm, po šírke rozrežeme na tri rovnaké časti. Po celej ploche rozložíme špenát, šunku a mozzarellu. Trochu osolíme, okoreníme a posypeme strúhaným parmezánom.
Opatrne zrolujeme a snažíme sa aby nám nič netrčalo, aby pri pečení syr veľmi nevytekal.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté necháme ešte pol hodinu kysnúť.
Rúru si predhrejeme na 200°C, rolády hojne potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme parmezánom. Pečieme do zlatohneda, 30-40minút. Pred podávaním necháme vychladnúť, aj keď tá vôňa vás bude lákať načať to hneď, horúce by sa to jesť nemalo.
Panettone
Tentokrát som ani nestihla spraviť foto, lebo sa to zjedlo skôr, než som stihla zapnúť foťák, takže obrázok je len ilustračný. Ale sľubujem, že keď najbližšie napečiem, fotku pridám dodatočne. Toto pečivo dá síce viac práce, po pravde je to babračka, ale výsledok naozaj stojí za tú námahu.Potrebujeme:
2PL vlažného mlieka7g sušeného droždia
70g cukru krupica
150g roztopeného masla
3 vajcia
1ČL vanilkového extraktu
kôra z 1 citróna
kôra z 1 pomaranča
300g hladkej múky
štipka soli
30g sušeného ovocia
40g nasekanej horkej čokolády
1 1/2PL rumu
50g kandovanej citrusovej kôry
na potieranie:
15g plátkov mandlí1PL práškového cukru
1PL vaječného bielku
V menšej miske si zmiešame mlieko, droždie a jednu čajovú lyžičku cukru a necháme na teplom mieste vzísť kvások. V inej miske si rozšľaháme vajcia, pridáme rozpustené maslo, zvyšný cukor, vanilkový extrakt a kôru z pomaranča a citróna. Vo veľkej mise si dobre rozmiešame múku so soľou a pridáme kvások a vajíčkovú zmes. Vypracujeme hladké cesto, má byť redšie a lepivé. Väčšiu misu si vymažeme maslom a preložíme do nej vymiesené cesto, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť, ideálne cez noc v chladničke. Ak nemáte čas, stačí prikryť a nechať na teplom mieste 1-1,5hodiny, kým zdvojnásobí objem.
V menšej rajničke si ohrejeme rum a pridáme sušené ovocie, ja som použila sušené marhule a slivky, ktoré som si predtým nakrájala na menšie kúsky, asi veľkosti hrozienok. Na najmenšom plameni povaríme asi päť minút, odstavíme a necháme odležať, aby ovocie nasiaklo všetok rum.
Keď máme cesto nakysnuté, zapracujeme doň to fajné rumom nacucané sušené ovocie, nasekanú čokoládu a kandovanú citrusovú kôru a opäť necháme prikryté pol hodinu kysnúť.
Medzitým si pripravíme formu na pečenie. Mala by to byť okrúhla forma o priemere 20cm s vysokým okrajom, dostať aj originál papierové košíčky na panettone, do ktorých priamo vložíme cesto kysnúť aj piecť. Ale keďže som si toto pečivo vymyslela na poslednú chvíľu, nemala som čas zháňať originál formu, alebo košíčky. Takže som si obyčajnú tortovú formu trochu vymazala maslom a z papiera na pečenie vystrihla pás dlhý ako obvod formy a vysoký 30cm, prehneme na polovice aby bol pevnejší, takže výška bude 15cm, čo stačí na to ako nám cesto vyskočí pri kysnutí. Papier tiež trochu potrieme maslom a vyložíme ním okraj formy.
Cesto zľahka premiesime a preložíme do pripravenej formy, necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nesiaha po okraj formy, asi 1 a pol hodiny.
Rúru si vyhrejeme na 180°C. V menšej miske si zmiešame vaječný bielok a práškový cukor, prisypeme plátky mandlí a zľahka premiešame, týmto potrieme vrch panettone a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme do zlatohneda, asi 45minút. Po upečení necháme chladnúť vo forme asi 20-30minút, potom vyberieme a necháme na mriežke do úplného vychladnutia. Skladujeme zabalené v čistej kuchynskej utierke, takto nám to vydrží čerstvé 5-7dní. Dúfam, že sa vydarí ;-)








Komentáre
Zverejnenie komentára