Parené buchty

  No, aby som bola aktuálna, pri tomto úžasnom zimnom počasí sa hodí niečo pre potešenie zmyslov. V anglicky hovoriacich krajinách majú na to dobrý výraz "comfort food", jedlo, ktoré vás dostane do pohody. A jedným z takých sú pre mňa parené buchty.

 Pokúšala som sa ich spraviť už viackrát, ale bez úspechu. No tentokrát som sa rozhodla improvizovať a robila som cesto od oka a konečne to vyšlo. Boli úžasné, mäkučké, no proste jedlo pre potešenie duše. Takže sa s vami podelím o receptík, aby ste aj vy mohli potešiť svojich malých jedákov a nielen tých malých;-)

 Z tejto dávky mi vyšlo 16 kúskov a bála som sa, že sa to nezje, no do večera boli fuč...


  Na 16 ks potrebujeme:

  350g hladkej múky
  štipka soli
  120ml vlažného mlieka
  6g sušeného droždia
  30g masla + 10g na potieranie
  2 vajcia
  2PL cukru krupica
  240g slivkového lekváru

  Vo vlažnom mlieku si rozmiešame cukor, droždie a lyžičku múky a necháme vzísť kvások. Medzitým si vo väčšej mise zmiešame múku so štipkou soli, pridáme vajcia, roztopené maslo a hotový kvások a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.

  Keď cesto zdvojnásobí objem, pomúčime si dosku a preložíme na ňu cesto. Rozvaľkáme na tenko, asi pol centimetra, do tvaru štvorca. Rozkrájame na 16 častí a na každú položíme asi za lyžicu slivkového lekváru. Dobre zabalíme, spoje poriadne pritlačíme, aby nám lekvár nevytiekol a poukladáme na pomúčenú dosku spojom dolu. Buchtičky jemne poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme ešte pol hodinu kysnúť.

  Pripravíme si väčší hrniec. Na dno nalejeme vodu a vložíme parák na knedle, voda nesmie siahať ako 2 cm pod parák, aby sa nám buchty počas parenia nerozmočili. Dáme variť, keď voda začne vrieť, opatrne vložíme buchty aspoň 2-3cm od seba, aby sa nezlepily, lebo počas parenia ešte narastú, zakryjeme pokrievkou a paríme 7-8minút. Keď máme hotovo, buchty vyberieme, pár krát jemne popicháme špajdlou alebo vidličkou a potrieme maslom, aby nepopraskali. Najlepšie chutia čerstvé, ale pri skladovaní v chladničke vydržia 4dni. Nech sa vám vydaria;-)
 


Komentáre

Obľúbené príspevky