Čokopena s chrumkavou posýpkou a mrkvičkami

  Potešiť deti je niekedy jednoduchšie než sa zdá, veď ktoré dieťa by odmietlo čokoládu. Tento dezert však poteší aj vás, lebo je jednoduchý na prípravu a nenáročný na suroviny.

          Čokopena s chrumkavou posýpkou a mrkvičkami

  Na 8 porcií potrebujeme:

4 žĺtky
40g cukru krupice
600ml šľahačkovej smotany
250g horkej čokolády, aspoň 50%nej

  na posýpku:

100g ovsených keksov, ja som použila Zuzanky z Lídla
40ml vody
90g cukru krupice
100g horkej čokolády

  na ozdobu:

marcipán, alebo modelovacia cukrová hmota
potravinárske farbivo
alebo vetvičky čerstvých byliniek

  Do misky si dáme žĺtky a začneme šľahať pri nižších otáčkach, keď žĺtky zmenia farbu(zblednú), prisypeme cukor a vyšľaháme do jemnej peny.

  V hrnci si ohrejeme 250ml smotany, len ohrejeme, nesmie sa variť. Na chvíľu odstavíme z plameňa, ale šporák ešte nevypíname. Asi jednu tretinu smotany prilejeme k žĺtkovej pene a hneď poriadne premiešame metličkou. Smotanu v hrnci vrátime na šporák a prilejeme k nej žĺtkovú penu, dobre premiešame. Varíme asi 5 minút za neustáleho miešania na miernom plameni, ale nezabúdame na to, že smotana nesmie vrieť.

  Po piatich minútach odstavíme z plameňa, do hrnca pridáme nalámanú čokoládu a za občasného miešania necháme rozpustiť. Zmes necháme úplne schladnúť, občas premiešame.

  Keď máme zmes vychladnutú, prikryjeme fóliou a dáme aspoň na hodinu do chladničky.

  Zatiaľ si pripravíme posýpku. Do hrnca si dáme vodu a cukor, dáme na šporák, na stredný plameň a cukor necháme úplne rozpustiť. Asi tak 2-3 minúty necháme povariť, potom vypneme plameň a pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

  Medzitým si rozdrobíme keksy, môžte si ich zabaliť do utierky a pobúchať valčekom na cesto, ak sa potrebujete odreagovať, alebo jednoducho hodiť do kuchynského robota a rozmixovať, to už nechám na vás, ja osobne uprednostňujem prvý spôsob.

  Pripravíme si väčší plech a vyložíme ho papierom na pečenie. Rozdrobené keksy vsypeme do hrnca k čokoládovej zmesi a dobre rozmiešame. Takto pripravenú zmes preložíme na pripravený plech, rozotrieme po celej ploche a necháme schladnúť a vyschnúť.

  A teraz si môžme dokončiť čokoládovú penu. Z chladničky vyberieme vychladenú smotanovú zmes a zvyšnú šľahačkovú smotanu. Smotanovú zmes začneme pomaly šľahať a postupne prilievame smotanu.

  Pripravíme si osem rovnakých pohárov a čokoládovú penu do nich rovnomerne rozdelíme, uložíme stuhnúť do chladničky aspoň na dve hodiny, ideálne cez noc.

  Čokoládovú posýpku rozmrvíme na malé hrudky, aby to vyzeralo ako hlina. 

  Pripravíme si zdobenie, buď bylinky, alebo cukrovú hmotu. Na mrkvičky potrebujeme asi 75-100g marcipánu, alebo modelovacej hmoty. Približne štvrtinu hmoty oddelíme a odložíme zatiaľ bokom. 3/4 hmoty si zafarbíme pár kvapkami oranžového farbiva a poriadne v rukách premiesime. Potom si vytvarujeme mrkvičky, zvyšnú hmotu zafarbíme zeleným farbivom a vytvarujeme vňať na mrkvičky.

  Pred podávaním stuhnutú čokoládovú penu vyberieme z chladničky, ozdobíme posýpkou a mrkvičkami, alebo bylinkami a môžme podávať.


Komentáre

Obľúbené príspevky