Veľkonočné sladké žemličky
Každý rok na tieto sviatky robievam veľkonočný mazanec, ale tento rok som sa rozhodla vyskúšať tradičné anglické hot cross buns, no samozrejme po svojom a výsledok ma úplne ohromil. Večer už nezvyknem veľa jesť, no včera som neodolala (boli také mäkké a voňavé) a hneď ako vychladli som si jednu rozkrojila a natrela maslom. V živote som nejedla mäkšie žemličky, plné kúskov čokolády, sušených brusníc a mandlí a ako bonus jemná príchuť kávy.
No, po pravde, vy by ste odolali?
1/2ČL soli
1/2ČL mletej škorice
1/2ČL mletého zázvoru
1/4ČL mletej vanilky
1/4ČL mletého nového korenia
1/4ČL strúhaného muškátového oriešku
1/8ČL mletých klinčekov
3ČL práškovej instantnej kávy
30g cukru krupice
9g sušeného droždia
30g rozpusteného masla + 2PL na potieranie pred pečením
180ml teplého mlieka
1 vajce
1ČL pomarančovej kôry
33g mandlí, nelúpaných, nasekaných na menšie kúsky
33g nasekanej horkej čokolády
33g sušených brusníc
1,5PL vody
1/2PL vody
Pripravíme si plech na pečenie, malý plech, asi 20x30cm, vymažeme maslom.
Do veľkej misy kuchynského mixéra s hnetacím hákom si nasypeme múku, soľ, všetky koreniny a instantnú kávu a dobre vareškou premiešame. V strede si urobíme priehlbinu, nasypeme cukor a droždie a zalejeme teplým mliekom. Pridáme rozpustené maslo a vajce a vymiesime hladké cesto.
Cesto vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku a pridáme čokoládu, brusnice, mandle a pomarančovú kôru. Ručným miesením všetko zapracujeme do cesta a rozdelíme ho na 12 rovnakých častí. Vytvarujeme žemličky a začneme ukladať na plech, po jednom. Každú žemličku po uložení na plech zo všetkých strán potrieme maslom, aby sa pri pečení nezlepili.
Keď máme hotovo, prikryjeme čistou utierkou a necháme 30-45 minút kysnúť, kým zdvojnásobia objem.
Medzitým si vyhrejeme rúru na 190°C a pripravíme si cestíčko na krížiky. Múku a vodu si spracujeme na elastické nelepivé cesto, rozdelíme na 24 kúskov a z každého ušúľame tenké pásiky, asi 15cm dlhé, tieto potom prekladáme do kríža na nakysnuté žemličky a zľahka pritlačíme, aby lepšie držali môžte ich predtým trochu navlhčiť.
Takto pripravené vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 190°C asi 20 minút, alebo kým žemličky nemajú krásny zlato-hnedý povrch.
Vyberieme z rúry, med rozmiešame s vodou, aby sa rozpustil a potrieme upečené žemličky. Prikryjeme utierkou a necháme trochu vychladnúť, tieto žemličky majú tú výhodu, že sa môžu jesť nie úplne vychladnuté, takže nemusíte dlho čakať, kým ochutnáte.
A najlepšie sú len tak trochu natreté maslom... 😉
No, po pravde, vy by ste odolali?
Veľkonočné sladké žemličky
Na malý plech-12kusov potrebujeme:
380g hladkej múky1/2ČL soli
1/2ČL mletej škorice
1/2ČL mletého zázvoru
1/4ČL mletej vanilky
1/4ČL mletého nového korenia
1/4ČL strúhaného muškátového oriešku
1/8ČL mletých klinčekov
3ČL práškovej instantnej kávy
30g cukru krupice
9g sušeného droždia
30g rozpusteného masla + 2PL na potieranie pred pečením
180ml teplého mlieka
1 vajce
1ČL pomarančovej kôry
33g mandlí, nelúpaných, nasekaných na menšie kúsky
33g nasekanej horkej čokolády
33g sušených brusníc
na krížik(nemusí byť)
3PL hladkej múky1,5PL vody
na potieranie po upečení:
1/2PL medu1/2PL vody
Pripravíme si plech na pečenie, malý plech, asi 20x30cm, vymažeme maslom.
Do veľkej misy kuchynského mixéra s hnetacím hákom si nasypeme múku, soľ, všetky koreniny a instantnú kávu a dobre vareškou premiešame. V strede si urobíme priehlbinu, nasypeme cukor a droždie a zalejeme teplým mliekom. Pridáme rozpustené maslo a vajce a vymiesime hladké cesto.
Cesto vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku a pridáme čokoládu, brusnice, mandle a pomarančovú kôru. Ručným miesením všetko zapracujeme do cesta a rozdelíme ho na 12 rovnakých častí. Vytvarujeme žemličky a začneme ukladať na plech, po jednom. Každú žemličku po uložení na plech zo všetkých strán potrieme maslom, aby sa pri pečení nezlepili.
Keď máme hotovo, prikryjeme čistou utierkou a necháme 30-45 minút kysnúť, kým zdvojnásobia objem.
Medzitým si vyhrejeme rúru na 190°C a pripravíme si cestíčko na krížiky. Múku a vodu si spracujeme na elastické nelepivé cesto, rozdelíme na 24 kúskov a z každého ušúľame tenké pásiky, asi 15cm dlhé, tieto potom prekladáme do kríža na nakysnuté žemličky a zľahka pritlačíme, aby lepšie držali môžte ich predtým trochu navlhčiť.
Takto pripravené vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 190°C asi 20 minút, alebo kým žemličky nemajú krásny zlato-hnedý povrch.
Vyberieme z rúry, med rozmiešame s vodou, aby sa rozpustil a potrieme upečené žemličky. Prikryjeme utierkou a necháme trochu vychladnúť, tieto žemličky majú tú výhodu, že sa môžu jesť nie úplne vychladnuté, takže nemusíte dlho čakať, kým ochutnáte.
A najlepšie sú len tak trochu natreté maslom... 😉





Komentáre
Zverejnenie komentára