Veľkonočné sladké žemličky

  Každý rok na tieto sviatky robievam veľkonočný mazanec, ale tento rok som sa rozhodla vyskúšať tradičné anglické hot cross buns, no samozrejme po svojom a výsledok ma úplne ohromil. Večer už nezvyknem veľa jesť, no včera som neodolala (boli také mäkké a voňavé) a hneď ako vychladli som si jednu rozkrojila a natrela maslom. V živote som nejedla mäkšie žemličky, plné kúskov čokolády, sušených brusníc a mandlí a ako bonus jemná príchuť kávy.

  No, po pravde, vy by ste odolali?

                             Veľkonočné sladké žemličky

  Na malý plech-12kusov potrebujeme:

380g hladkej múky
1/2ČL soli
1/2ČL mletej škorice
1/2ČL mletého zázvoru
1/4ČL mletej vanilky
1/4ČL mletého nového korenia
1/4ČL strúhaného muškátového oriešku
1/8ČL mletých klinčekov
3ČL práškovej instantnej kávy
30g cukru krupice
9g sušeného droždia
30g rozpusteného masla + 2PL na potieranie pred pečením
180ml teplého mlieka
1 vajce
1ČL pomarančovej kôry
33g mandlí, nelúpaných, nasekaných na menšie kúsky
33g nasekanej horkej čokolády
33g sušených brusníc

  na krížik(nemusí byť)

3PL hladkej múky
1,5PL vody

  na potieranie po upečení:

1/2PL medu
1/2PL vody

  Pripravíme si plech na pečenie, malý plech, asi 20x30cm, vymažeme maslom.

  Do veľkej misy kuchynského mixéra s hnetacím hákom si nasypeme múku, soľ, všetky koreniny a instantnú kávu a dobre vareškou premiešame. V strede si urobíme priehlbinu, nasypeme cukor a droždie a zalejeme teplým mliekom. Pridáme rozpustené maslo a vajce a vymiesime hladké cesto.

  Cesto vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku a pridáme čokoládu, brusnice, mandle a pomarančovú kôru. Ručným miesením všetko zapracujeme do cesta a rozdelíme ho na 12 rovnakých častí. Vytvarujeme žemličky a začneme ukladať na plech, po jednom. Každú žemličku po uložení na plech zo všetkých strán potrieme maslom, aby sa pri pečení nezlepili.

  Keď máme hotovo, prikryjeme čistou utierkou a necháme 30-45 minút kysnúť, kým zdvojnásobia objem.

  Medzitým si vyhrejeme rúru na 190°C a pripravíme si cestíčko na krížiky. Múku a vodu si spracujeme na elastické nelepivé cesto, rozdelíme na 24 kúskov a z každého ušúľame tenké pásiky, asi 15cm dlhé, tieto potom prekladáme do kríža na nakysnuté žemličky a zľahka pritlačíme, aby lepšie držali môžte ich predtým trochu navlhčiť.

  Takto pripravené vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 190°C asi 20 minút, alebo kým žemličky nemajú krásny zlato-hnedý povrch.

  Vyberieme z rúry, med rozmiešame s vodou, aby sa rozpustil a potrieme upečené žemličky. Prikryjeme utierkou a necháme trochu vychladnúť, tieto žemličky majú tú výhodu, že sa môžu jesť nie úplne vychladnuté, takže nemusíte dlho čakať, kým ochutnáte.

  A najlepšie sú len tak trochu natreté maslom... 😉

Komentáre

Obľúbené príspevky