Slaná roláda na dva spôsoby

  Chystáte rodinnú oslavu, alebo rozmýšľate čím pohostiť šibačov po veľkonočnom výprasku. Mám pre vás ideálne riešenie - slaná roláda je jednoduchá na prípravu aj čas, chutí výborne a vo finále ešte aj dobre vyzerá a nemusíte sa trápiť s ďalším zdobením.

                         Slaná roláda na dva spôsoby

           Bylinková s hydinovou šunkou a Papriková s údenou šunkou


  Potrebujeme:

  základné cesto:

5 bielkov
3 žĺtky
80g špaldovej hladkej múky, môžte nahradiť aj pšeničnou hladkou
1/2čl kypriaceho prášku
10g strúhaného parmezánu
80g masla, roztopeného
1čl cukru krupica
1/2čl soli
mleté čierne korenie

  na bylinkovú roládu:

  do cesta:

hrsť čerstvého špenátu
pár listov medvedieho cesnaku
1-2 stonky kôpru

 plnka:

180g smotanového syra(smotanová nátierka/nátierkové maslo)
125g jemného tvarohu
50gtaveného syra
75g strúhaného syra(najlepšie ementál)
150g hydinovej šunky, pokrájanej na drobno
kôpor, petržlen, medvedí cesnak
soľ, mleté korenie

  na paprikovú roládu:

  do cesta:

1čl mletej sladkej papriky
50g chorizo klobásky, na drobno pokrájanej (nemusí byť)

  plnka:

180g smotanového syra(smotanová nátierka/nátierkové maslo)
125g jemného tvarohu
50g taveného syra
75g údeného strúhaného syra(oštiepok)
150g údenej šunky, pokrájanej na drobno
30g čiernych olív bez kôstky, pokrájaných na drobno
60g kápie, nakladanej, pokrájanej na drobno
soľ, mleté korenie
  
  Pripravíme si veľký plech, vystelieme papierom na pečenie. Rúru si vyhrejeme na 180°C.

  Žĺtky, cukor, soľ a korenie dáme do misy a začneme šľahať, prilejeme roztopené maslo a dobre vyšľaháme. Prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom a parmezán a vareškou dobre zamiešame.

  V inej mise si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Za 1-2 lyžice snehu pridáme do cesta a vareškou poriadne premiešame, potom pridáme do cesta aj zvyšok snehu a jemne stierkou, alebo vareškou vmiešame, ale opatrne aby nám sneh nespľasol.

  Teraz sa už len musíte rozhodnúť, ktorú roládu chcete pripraviť a podľa toho pridáme do cesta buď nasekané bylinky a špenát, alebo papriku a klobásku a jemne vmiešame.

  Cesto dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dobre rozotrieme po celej ploche.

  Plech vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 15-20 minút, podľa výkonu rúry, mne stačilo 15 minút, cesto je tenké, takže je rýchlo hotové. Ak aj máte slabšiu rúru, radšej ho po 15 minútach skontrolujte, aby sa v rúre zbytočne nevysušilo, lebo sa pri rolovaní bude lámať.

  Po upečení vyberieme z rúry, prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme úplne vychladnúť.

  Medzitým si pripravíme náplň. Vo väčšej mise zmiešame najprv smotanovú nátierku, tvaroh a tavený syr, potom pridáme ostatné suroviny a dobre všetko spolu premiešame. 

  Skontrolujeme cesto, ak je úplne vychladnuté, pripravíme si pracovnú dosku, alebo si dobre vyčistíme kuchynskú linku a rozprestrieme na ňu kuchynskú utierku, ktorou sme mali prikryté cesto. Cesto preklopíme na utierku a opatrne z neho odlepíme papier na pečenie, celý plát rovnomerne natrieme náplňou a zrolujeme. Roládu zabalíme do kuchynskej fólie a pred podávaním dáme aspoň na hodinu stuhnúť do chladničky.


  A voilá, máme hotovo, aké jednoduché, že!?!

  15 minút pred podávaním vyberieme z chladničky a nakrájame na plátky. Prajem dobrú chuť ;-)

Komentáre

Obľúbené príspevky