Trhací chlieb s medvedím cesnakom a čerstvým ovčím syrom

  Moje medvedie pokusy, teda pokusy s medvedím cesnakom dopadli viac ako pozitívne.

  Bylinkové maslo a pesto už pozná skoro každý, preto som sa rozhodla vyskúšať niečo úplne nové a po svojom, t.j. bez brázdenia internetom a literatúrou. Keď som ho v záhradke zbierala, bola som rozhodnutá, že z neho uvarím polievku a tým to hasne, no po pár minútach sa nápady začali sypať až tak, že som si nevedela vybrať čo z toho mála cesnaku vyčarujem.

  Takže vám predstavujem prvý z troch receptov z medvedieho cesnaku, po ktorom si oblížete všetky prsty...

   Trhací chlieb s medvedím cesnakom a čerstvým ovčím syrom

  Potrebujeme:

  na cesto:

200g špaldovej celozrnnej múky
180g špaldovej hladkej múky
1ČL soli
1/2PL cukru
2ČL sušeného droždia
150ml teplého mlieka
50g rozpusteného masla
1 vajce

  na náplň:

20g medvedieho cesnaku
80g čerstvého ovčieho syra
60g masla rozpusteného
soľ, mleté čierne korenie

  Budeme potrebovať malú chlebovú formu 10x20cm, trochu ju vymažeme maslom, vyložíme papierom na pečenie a zatiaľ odložíme bokom.

  Do misy mixéra s hnetacím hákom nasypeme obe múky a soľ a dobre premiešame. V strede múky si spravíme jamku a nasypeme do nej cukor a droždie, zalejeme polovicou teplého mlieka a necháme 5 minút na teplom mieste, prikryté utierkou. Pridáme maslo, vajce a zvyšné mlieko a zamiesime cesto. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 1-1,5 hodiny.

  Než nám cesto kysne, prichystáme si náplň. Medvedí cesnak si nakrájame na pásiky, dáme do menšej misky a dobre premiešame s ovčím syrom, prilejeme maslo, dochutíme soľou a korením a poriadne spolu vymiešame. 

  Po hodine a pol, alebo keď cesto zdvojnásobí objem, vyberieme na zľahka pomúčenú dosku a rozvaľkáme na štvorec, asi 30x30cm. Natrieme náplňou a rozkrojíme na 6 rovnako širokých pásov.

  Tie naukladáme všetky na seba a rozkrájame na 5 rovnakých častí.
  Do formy dávame rezom smerom dolu a jemne stlačíme, aby nám tam vošli všetky kúsky.
  Keď sú všetky kúsky vo forme, vezmeme si kus potravinovej fólie a potrieme ju buď rozpusteným
maslom, alebo olivovým olejom, prikryjeme ňou chlieb a necháme ďalšiu hodinu na teplom mieste kysnúť.
  Rúru si vyhrejeme na 180°C. Keď máme chlieb nakysnutý, zložíme fóliu(možno sa smejete, ale mne sa raz podarilo dať chlieb do rúry aj s fóliou) a vložíme do rúry, asi na 40 minút, alebo kým povrch nieje zlatohnedý.
  Tento recept musíte vyskúšať ;-)

Komentáre

Obľúbené príspevky